Pátek, 29. března 2024

Přes osm tisíc občanů protestuje proti návrhu republikového územního plánu.

Přes osm tisíc občanů protestuje proti návrhu republikového územního plánu.

Nečekaný zájem občanů vyvolala příprava Politiky územního rozvoje/1. Svůj nesouhlas s některým ze záměrů, jež návrh Politiky obsahuje, vyjádřilo více než osm tisíc občanů, řada obcí a nevládních organizací/2. Nejvíce kritizovanými projekty se stalo plánované úložiště jaderného odpadu, nová vzletová dráha v Ruzyni, rychlostní silnice přes Český ráj a dálnice D3 v Posázaví. S přívalem připomínek se musí v nejbližších týdnech vypořádat Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Politiku územního rozvoje připravuje MMR jako závazný podklad pro kraje a obce. Ty budou muset projekty v ní obsažené respektovat, ačkoliv s nimi mnohdy zásadně nesouhlasí. "Návrh Politiky je hrozbou pro řadu obcí a místních iniciativ, které bojují proti kontroverzním záměrům, jež poškodí jejich životní prostředí. Proto jsme připravili informační kampaň pro občany ohrožené těmito projekty, aby se dozvěděli o úskalích chystané Politiky a měli možnost se k ní vyjádřit", řekl právník Pavel Doucha z Ekologického právního servisu (EPS)/3.

EPS připravil pro občany několik cest, jak sdělit ministerstvu svůj názor k návrhu Politiky. Pomocí formuláře na webových stránkách www.pur.eps.cz zaslali občané na MMR více než tisíc připomínek. Zcela originální formou pak bylo zasílání připomínek pomocí SMS/4, kterých lidé odeslali více než 4500/5. EPS se rovněž podílel na formulaci písemných připomínek, které svým podpisem podpořili další tisíce občanů/6.

"Hlavní problém navrhované Po! litiky tkví v tom, že nestanoví ani tak hlavní zásady a cíle územního plánování, jako je spíše seznamem konkrétních stavebních projektů dopravní a technické infrastruktury. Cílem politiky je prosadit tyto stavby i přes případný nesouhlas obcí a občanů, pro něž představují vážné riziko pro jejich zdraví a životní prostředí", hodnotí návrh Politiky právnička EPS Vendula Záhumenská. Mezi tyto projekty patří například plán výstavby kanálu Dunaj -- Odra -- Labe, splavnění Vltavy, či plány na vybudování řady údolních vodních nádrží a nových elektráren. EPS připravil ve spolupráci s dalšími nevládními organizacemi/7 pro MMR komplexní vyjádření k návrhu Politiky, kde analyzuje její obsah.

Nyní je řada na Ministerstvu pro místní rozvoj, jak se s podanými připomínkami vypořádá. Bude se muset vyrovnat jak s kritikou od občanů a obcí, ale i například Ministerstva životního prostředí, které má k obsahu Politiky vážné výhrady/8. Dosavadní postoje MMR však spíše naznačují, že má v úm! yslu tyto názory ignorovat /9.

Kontakt:
Mgr. Pavel Douc! ha, Ekol ogický právní servis
Tel: 608 873 437
Mail: pavel. doucha@eps.cz

Mgr. Vendula Povolná, Ekologický právní servis
Tel: 775 154 088
Mail: vendula.zahumenska@eps.cz

www.pur.eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů