Čtvrtek, 25. dubna 2024

Magistrát pokračuje v ruletě s mrakodrapy i přes výslovný nesouhlas UNESCO

Magistrát pokračuje v ruletě s mrakodrapy i přes výslovný nesouhlas UNESCO

PRAHA – Magistrát potvrdil platnost územního rozhodnutí pro dva mrakodrapy společnosti ECM na Pankrácké pláni (1). Ani výslovný nesouhlas UNESCO a žádost Výboru pro světové dědictví o zastavení projektu nepřiměla Prahu ke změně postoje. Developerská firma tak může požádat o vydání stavebních povolení. Spolu se zvětšující se pravděpodobností, že nové výškové budovy na Pankráci skutečně vzniknou, se přibližuje také mezinárodní ostuda. Ignorování mezinárodní charty UNESCO zpravidla trestá vyřazením příslušné památky ze světového seznamu.

„Nejde o konečné povolení staveb, nicméně je to špatný signál. Praha si měla vzít k srdci doporučení mezinárodního výboru UNESCO a požadovat přepracování projektu. Nyní se zas o krok přiblížila možnost, že Pražská památková rezervace bude zařazena na seznam památek v ohrožení,“ komentoval rozhodnutí magistrátu Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Pražský magistrát potvrdil územní rozhodnutí pro dům Epoque ve tvaru „V“ s luxusními byty . Budova se má vyšplhat do výšky 104 metrů a ve 30 podlažích má vzniknout 144 bytů a 7 ateliérů. Cena nejdražších bytů se údajně vyšplhala až na sto milionů korun. Většina bytů je podle dřívějších vyjádření ECM již prodaná. Druhá budova ve tvaru válce má sloužit jako kongresový hotel. Územní rozhodnutí pro obě stavby vydal stavební úřad pro Prahu 4 v květnu 2008 a poté, co se proti němu odvolala čtyři občanská sdružení, dvě firmy a dvě soukromé osoby, musel věc řešit magistrát.

„Ačkoliv představitelé města slíbili, že budou respektovat odborný názor Výboru pro světové dědictví, ve skutečnosti jsme svědky přesného opaku. Úřady postupně vydávají další a další povolení ke stavbě mrakodrapů v nezměněné podobě,“ řekl právník Petr Kužvart z Ateliéru pro životní prostředí, který sestavil odvolání proti územnímu rozhodnutí. Podle něj nyní občanská sdružení zvažují podání žalob. Soud už řeší podobnou žalobu občanských sdružení proti povolení Ministerstva kultury.

Výbor UNESCO se k projektu mrakodrapů na Pankráci oficiálně vyjádřil poprvé na základě podnětu šesti občanských sdružení v létě 2007. Mezinárodní plénum projednávalo situaci v Praze znovu loni, a tehdy padl jasný požadavek: projekty je třeba přepracovat (2). Nové mrakodrapy nesmí být podle expertů světového výboru vyšší než 70 metrů, jinak poškodí historické panorama Prahy. Takový kompromis by byl přijatelný i pro občanská sdružení. Výbor požadoval také včasné konzultace případných dalších projektů na výškovou zástavbu.

Občanská sdružení upozorňují i na fakt, že magistrát při svém rozhodování nevzal v potaz rozsudek, kterým Městský soud v Praze zrušil platnost územního rozhodnutí pro nové silnice a křižovatky na Pankráci. Důvodem je nadlimitní zatížení území hlukem a emisemi z dopravy. Stavby jsou součástí tzv. nového dopravního řešení Pankrácké pláně a bezprostředně souvisejí s novou výstavbou – nové budovy totiž generují značnou dopravní zátěž, které původní uliční síť nebyla sto pojmout. Přestože nové silnice a nájezdy na severojižní magistrálu nemají platné povolení, jsou již postaveny a jezdí po nich auta (4).

Společná tisková zpráva Ateliéru pro životní prostředí, Občanské iniciativy Pankráce
a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů