Pátek, 29. března 2024

Nejlepší pozemky pro sklady?

Nejlepší pozemky pro sklady?
Středočeský kraj vydal zamítavé stanovisko k připravované výstavbě logistického parku v Cerhovicích na Berounsku. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) by to znamenalo zábor nejkvalitnější zemědělské půdy a vykácení desítek vzrostlých stromů. Starosta Petr Frei (nezávislý) s rozhodnutím kraje nesouhlasí. Nový areál by podle něj zvýšil zaměstnanost v obci.

Rath míní, že investoři by neměli stavět na zelené louce, ale zaměřovat se spíše na staré průmyslové areály, takzvané brownfields. Z toho důvodu hejtmanství zamítlo i výstavbu parku v Cerhovicích. "S tím jsme vyslovili zásadní nesouhlas a investorům můžeme doporučit, aby si našli místo v nějakém brownfieldu a tam realizovali svůj investiční záměr," uvedl hejtman.

Starosta podotkl, že s výstavbou již počítá schválený územní plán. Nechápe prý tudíž, proč se tyto dokumentace vůbec schvalují. "Jestli nás kraj bude tímhle stylem omezovat, tak to znamená, že obec není samosprávná, ale je řízena z kraje," uzavřel starosta. Rath k tomu řekl, že hejtmanství chce utlumit současné budování různých skladových a výrobních areálů na rozumnou míru. Rada kraje už podle něj při posuzování vlivu na životní prostředí zamítla řadu podobných projektů. Vedle Cerhovic to byl naposledy i skladovací areál u Kralup nad Vltavou. "Naším cílem je tyto investory dostat do takzvaných oblastí brownfields, tedy míst, kde už v minulosti průmyslová výroba byla a kde skončila," dodal hejtman.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů