Úterý, 16. dubna 2024

Územní plán: Pražané se mohou připojit k hromadným připomínkám

Územní plán: Pražané se mohou připojit k hromadným připomínkám

PRAHA – Do 6. dubna mají obyvatelé Prahy možnost vyjádřit se k první fázi nového územního plánu, takzvaným zásadám územního rozvoje. Klíčovou roli v celém procesu budou hrát „zástupci veřejnosti“, kteří získají podporu pro hromadné připomínky od alespoň pěti set občanů. Hlas zástupců pak bude mít podle zákona stejnou váhu, jako například požadavky městských částí a jiných úřadů. V Praze zatím vznikly čtyři hromadné připomínky, k nimž se mohou lidé připojovat. „Jednotlivec může podobu ,zásad územního rozvoje‘ ovlivnit jen velmi málo. Magistrát podle stavebního zákona nemusí k individuálním připomínkám přihlížet,“ vysvětluje mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková. „Pokud však vznikne hromadná připomínka, kterou podpoří alespoň pět set lidí, magistrát ji naopak musí vypořádat a zohlednit. Je to nyní jediná šance, jak mohou občané do podoby nového územního plánu zasáhnout,“ dodává mluvčí.

Magistrát naplánoval veřejné projednání zásad územního rozvoje na čtvrtek 2. dubna. Až do 6. dubna pak mohou lidé podávat připomínky. Různá občanská sdružení v Praze dosud sestavila čtyři hromadné připomínky a nyní pod ně shánějí potřebný počet podpisů.

Iniciativa Auto*Mat, Pražské matky a Oživení chtějí prosadit zklidnění automobilového provozu v centru města a lepší podmínky pro chodce. Iniciativa NERWY bude usilovat o stanovení limitů pro rozvoj pražského ruzyňské letiště tak, aby nevzrůstala hluková zátěž zejména v části Prahy 6. Sdružení Nad Drahaňským údolím chce z územního plánu vyškrtnout jižní trasu Pražského okruhu, která by vedla přes Suchdol. Konečně občanské sdružení Běchovice prosazuje řadu požadavků pro omezení dopravní zátěže Běchovic, Dolních Měcholup a Dubče, a také zachování Masarykova nádraží pro příměstskou dopravu.

Praha musí podle zákona schválit nový územní plán nejpozději do roku 2011. Podoba dokumentu pak předurčí rozvoj metropole nejméně na následujících deset let.

Podrobnosti a texty jednotlivých hromadných připomínek jsou dostupné zde:

www.arnika.org.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů