Pátek, 29. března 2024

Ochrana podzemních vod - vizitka

Ochrana podzemních vod - vizitka

Česká města mají často na svém území značné množství starých ekologických zátěží, z nichž část není ani sledována. Kromě starých zátěží jsou zde ovšem i relativně nové "zátěže", pocházející často i menších provozoven apod. Typickým případem jsou různé chemické čistírny oděvů, menší autodílny, nelegální sklady odpadků a chemikálií apod.

Město Brno již před mnoha lety provedlo na své inventarizaci těchto zátěží, zpracovalo hydroekologické mapy a vybudovalo místy monitorovací systém podzemních vod a většinu údajů zpracovalo do digitální podoby. Díky tomu lze skutečně každy rok sledovat vývoj v oblasti kvality podzemních vod, zjistit nové původce znečištění a zároveň investorům poskytnout odpovědnou informaci o stavu staveniště a zabránit šíření kontaminace v rámci zástavby území.

Zpracovatelem hydroekologických map pro město Brno byl GEOtest Brno,a .s., digitalizaci provedl Aqua-Enviro s.r.o., na zjišťování zátěží spolupracovala cela řada geologů z dalších firem , ale i dobrovolníci mimo firmy.

Pokud nám záleží na kvalitě podzemních vod, měly by těchto zkušeností využít i další města.Je téměř jisté, že výsledky takového bádání, jež není finančně zase až tak náročné, přinesou velmi zajímavé výsledky a pomohou v kvalitní ochraně podzemních vod.

ZDROJ: Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů