Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko 2020: jádro, kanály, nové doly

Česko 2020: jádro, kanály, nové doly

Fischerova vláda schválila Politiku územního rozvoje

Více bloků jaderných elektráren, gigantické plavební kanály, hustší síť dálnic, větší těžba uhlí. Tak může vypadat Česko v příštích desetiletích, naplní-li se scénář Politiky územního rozvoje. Tento klíčový materiál, který otvírá dveře budování strategických staveb v dopravě a energetice, včera schválila vláda.

Proč stěžejní a zároveň kontroverzní dokument, jenž připravuje i půdu státním zakázkám za stovky miliard korun, přijal zrovna jen přechodný úřednický kabinet Jana Fischera?

"Materiál byl už předjednán v předchozí koaliční vládě, ale ta ho nestihla přijmout," tvrdí předkladatel návrhu, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Faktem ale je, že Fischerův kabinet byl k návrhu vstřícnější i proto, že v něm nemají vliv zelení. "Pokud by ve vládě byli naši ministři, v této podobě bychom určitě dokument neschválili," řekl HN předseda Strany zelených Ondřej Liška. "Nejsme proti výstavbě jako takové, ale tento záměr jde leckdy i proti zájmům lidí," dodal.

Skutečnost, že dokument přijala úřednická vláda, může vyhovovat i jejím "protektorům", nejsilnějším stranám ODS a ČSSD. Nemohou být v budoucnu podezírány z toho, že šly schválením politiky na ruku energetickým a betonářským lobby.

Oslovení politici ČSSD se včera nechtěli k věci vyjádřit. Místopředseda ODS a bývalý ministr dopravy Petr Bendl pak uvedl, že by tak důležitý materiál měla přece jen schvalovat spíš další vláda, vzniklá z říjnových voleb.

Sám premiér Fischer význam dokumentu do jisté míry snižuje. "Schválený návrh nepředjímá žádná fatální rozhodnutí, protože nestanovuje, co a kde postavit," uvedl.

Je pravda, že vláda sice nerozhodovala o konkrétních stavebních akcích. Jenže smysl dokumentu je v tom, že právě vyjmenovává místa nebo trasy, kde v budoucnu mohou stát elektrárny nebo vést dálnice. Tím se také musí od nynějška řídit i obce nebo kraje při veškerém územním plánování. Jinak řečeno, stát jasně říká, co a kde se v budoucnu může stavět.

Plán tak počítá například s rozšířením výroby v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany a "blokuje" i místo pro výstavbu zcela nového jaderného zdroje v Blahutovicích na severu Moravy.

Do hry se opět dostal obří projekt plavebního kanálu Dunaj - Odra - Labe. Dokument se týká výstavby dálnice D11 z Hradce Králové na Jaroměř nebo dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic. Zahrnuje i záměr postavit novou ranvej na letišti v Ruzyni. Zabývá se také těžbou uhlí v Beskydech nebo předpokládanými ložisky ropy při jihovýchodních hranicích Česka.

Kritici těchto záměrů jsou hlavně z řad starostů, jejichž obcím "hrozí" nějaký konkrétní stavební projekt, a z řad ekologických sdružení.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů