Pátek, 19. dubna 2024

Stát na soudní spory o dálnici D8 vyčlenil milióny korun

Stát na soudní spory o dálnici D8 vyčlenil milióny korun

Dobrovolníci Dětí Země zajišťují práci elitním advokátům

Ministerstvo dopravy čelí již osmi vážným žalobám Dětí Země proti vydání stavebních povolení pro dálnici D8 přes České středohoří. S dodržováním zákonů si ale úředníci nemusejí dělat skoro žádné velké starosti, protože na soudní spory o tuto dálnici i na jinou právní pomoc u ostatních kauz si ministerstvo na tři roky za 450 miliónů korun najalo čtyři externí advokátní kanceláře. Účastí v jednom soudním sporu s Dětmi Země o dálnici D8 tak může ministerstvo nevratně přijít o více než půl miliónu korun.

„Je to pro nás kuriozita, že jsme se tak trochu stali velkými zaměstnavateli známých advokátních kanceláří, i když úředníci by si správně měli svá správní rozhodnutí o dálnici D8 u soudu obhajovat sami, když jsou za tuto práci občany placeni,“ tvrdí Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ministerstvu dopravy tento postup umožňuje „Rámcová mandátní smlouva na poskytování právních služeb“, která byla v listopadu 2007 podepsána na tři roky s advokátní kanceláří WEIL, GOTSHAL & MANGES, v. o. s. (za 4.800 Kč/h bez DPH), s AK Jansta, Kostka & spol., s AK Kříž a Bělina a s AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři (všichni za 3.500 Kč/h bez DPH). Smlouvu podepsalo i ŘSD ČR, ŘVC ČR a SŽDC, s. o. 1)

Proti dosavadním žalobám Dětí Země tak ministerstvo zatím zastupuje AK WEIL, GOTSHAL & MANGES, v. o. s., a AK Kříž a Bělina. Tyto kanceláře spolu s dalšími dvěma vyhrály výběrové řízení, které vyhlásil tehdejší ministr Aleš Řebíček. Dětem Země se ovšem nepodařilo ani po roce snažení zjistit, na jakou konkrétní právní činnost byli všichni advokáti najati. Odmítnutí těchto informací proto již řeší soud. 2)

„Jestliže ministerstvo na jeden soudní spor o stavební povolení ze strachu z prohry vyčlenilo více než půl miliónů korun, tak je to velké ocenění, že svou práci hlídacího psa děláme kvalitně,“ zamýšlí se dále Patrik.

Nicméně přesto ho zastupování státu externími advokáty u správních žalob z principu jako daňového poplatníka rozhořčuje. Úřady by si podle něho s těmito žalobami měly poradit samy, když také umějí žalovaná rozhodnutí vydávat. Pokud dodržují zákony, tak by se neměly ničeho bát ani před soudem.

„Že si Ministerstvo dopravy na soudní spor proti nám najalo advokáty vnímáme jako důkaz toho, že žalovaná stavební povolení pro D8 jsou vydána nezákonně a příslušní úředníci by jen stěží obhájili své názory před soudem, takže argumenty nechávají raději advokátům,“ odhaduje Patrik.

Tato praxe se nelíbí ani Ústavnímu soudu, podle kterého „je-li stát vybaven příslušnými organizačními složkami, finančně i personálně zajištěnými ze státního rozpočtu, není důvod, aby výkon svých práv a povinností v této oblasti přenášel na soukromý subjekt“, jakými jsou externí advokátní kanceláře. 3)

Odkazy na internetové stránky:

1) Vyhlášení veřejné zakázky na právní služby za 450 milionů korun (HN, 15. 6. 2007)

www.isvzus.cz

2) Činnost čtyř externích advokátních kanceláří je stále tajuplná (TZ, 20.01.09)

www.detizeme.cz

3) Nález Ústavního soudu I. ÚS 2929/07 k otázce úhrady nákladů řízení (09.10.08)

http://nalus.usoud.cz/Search/ResultDetail.aspx?id=60295&pos=1&cnt=1&typ=result

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů