Čtvrtek, 18. dubna 2024

O pardubické spalovně zatím jasno není

O pardubické spalovně zatím jasno není

Pardubice/Rybitví - Fiaskem skončila včerejší veřejná diskuze o chystané spalovně nebezpečných odpadů na návětrné straně města v Rybitví. Do pardubického klubu ABC přišly stovky lidí, mnozí se ani do sálu nedostali. Setkání skončilo předčasně. Kritikům projektu se nelíbí, že česko-rakouský investor získal napotřetí kladný posudek ministerstva životního prostředí. Do spalovny by měly být sváženy odpady ze širokého okolí a do budoucna není vyloučeno, že by mohly být i ze zahraničí.

Ostrá výměna názorů, transparenty, pískot a hlavně výkřiky rozčilených lidí, kteří se ani do sálu nedostali, byly na začátku veřejného projednání o spalovně v Rybitví. Náměstek hejtmana i primátor razantně požadovali ukončení jednání kvůli malé kapacitě sálu, následovala slovní přestřelka o přesném výkladu zákona. "Je to samozřejmě velká arogance, bylo třeba zvolit větší projednávací prostory. Myslím, že je to pochybení ministerstva," prohlásil náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD). Zástupkyně Ministerstva životního prostředí ČR Jaroslava Honová však namítla: "Každá spalovna nebezpečných odpadů určitě budí obavy. Já to však vnímám jako politickou kampaň."

Pracovníci ministerstva životního prostředí museli jednání ukončit, na návrh zástupců kraje a města se akce přesune do hokejové arény. To s povděkem kvitují někteří z účastníků veřejného projednání: "Bohužel jsme byli mezi těmi, kteří se dovnitř vůbec nedostali, takže jsme ani nic neslyšeli. V komorním prostředí se taková záležitost řešit nedá." Přerušené jednání hned v počátku zaskočilo i zástupce investora. "Chceme přesvědčit občany, že to bude nejmodernější dostupná technologie, že nedojde k žádnému ohrožení zdraví," uvedl Roman Mužík z AVE CZ odpadové hospodářství.

Spalovna odpadu Spalovna odpadu v Synthésii Pardubice.

Pokud by dnešní veřejné projednání proběhlo podle původního plánu, počítalo ministerstvo s vyřčením definitivního verdiktu o spalovně 16. prosince. Nyní je termín nejasný.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů