Pátek, 29. března 2024

Spalovna v Rybitví se bude veřejně projednávat opět v prosinci

Spalovna v Rybitví se bude veřejně projednávat opět v prosinci

Spalovna nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic se bude znovu projednávat 9. prosince v pardubické ČEZ Areně. Termín předběžně určilo ministerstvo životního prostředí. Minulé projednávání skončilo předčasně, protože se stovky lidí do klubu na Olšinkách nevešly. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Tichý.

"Odpor firmy bude sveřepý a dlouhý. Areál koupila asi za 50 milionů korun. Uvědomme si, že sice za sebou máme dílčí úspěchy, ale investor zatím tahá za delší konec," řekl Tichý.

Stručně řečeno odpůrci považují spalovnu za zdraví škodlivou a dokládají to celou řadou argumentů. Spalovna, kterou hodlá provozovat společnost AVE CZ, už získala dvakrát kladné stanovisko vlivu na životní prostředí. Pokud takzvaný dokument EIA dostane i potřetí, bude velmi obtížné dál proti ní bojovat.

"Stanovisko EIA nelze přezkoumat soudně. AVE CZ chce rekonstruovat původní objekty a možná ani nebude nutné územní řízení a stavební povolení je už v podstatě formalita," upozornil předseda občanského sdružení Stop spalovně v Rybitví Libor Malý.

Protivníci spalovny čekají na novelu zákona o životním prostředí, kterou vetoval prezident Václav Klaus. Do dalšího čtení by se měla dostat v prosinci. Jan Tichý doufá, že zákonodárci prezidentské veto přehlasují.

"V současnosti se po kladném posudku vlivu na životní prostředí nemají možnost obce či občanská sdružení odvolat, a to je v rozporu s evropským právem. Tohle by měla novela zákona změnit. Pokud novela neprojde a spalovna získá kladný posudek, půjdeme cestou stížnosti u Evropské komise," řekl Tichý.

Společnost AVE CZ označuje spalovnu za šetrnou k životnímu prostředí a v budoucnu pro region velmi potřebnou. Region podle firmy produkuje 60 000 tun nebezpečného odpadu ročně, z toho je víc než polovina jednoznačně spalitelných.

"Navíc je pardubický region velmi silně zatížen starými ekologickými zátěžemi, které nelze odstranit jinak než spalováním. Odhad je 60 000 až 80 000 tun nebezpečných odpadů," řekl ředitel marketingu AVE CZ Jaroslav Nálevka.

Odpůrci spalovny argumenty investora jednoznačně odmítají. "I kdyby taková spalovna byla provozována maximálně šetrným způsobem, do ovzduší by každý rok vypouštěla desítky tisíc kilogramů zdraví škodlivých látek včetně karcinogenů. Některé její negativní vlivy by na obydlených místech v blízkosti spalovny převažovaly i nad účinky tak velkého zdroje emisí, jako je teplárna Synthesie Semtín," řekl člen komise životního prostředí městské rady Pardubice Miroslav Rubeš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů