Čtvrtek, 18. dubna 2024

Úřad přerušil řízení s Bochemií ohledně stavby závodu u Vlachovic

Úřad přerušil řízení s Bochemií ohledně stavby závodu u Vlachovic

Stavební úřad ministerstva obrany v Olomouci přerušil řízení s firmou Bochemie ohledně výstavby závodu na recyklaci raketového paliva u Vlachovic na Zlínsku. Důvodem je předložení neúplných podkladů, řekl ČTK mluvčí ministerstva obrany Jiří Štábl. Ani po téměř roce, kdy se zástupci společnosti sešli ve Vlachovicích s občany obce a okolních vesnic, není jasné, kdy a zda vůbec bude továrna u Vlachovic stát.

"Stavebníkovi (Bochemii) byl stanoven termín pro doplnění podkladů," doplnil Štábl. Bochemie, která se zabývá výrobou prostředků péče o domácnost pod značkou SAVO a dalšími značkami, původně předpokládala, že provoz v areálu zahájí letos. Mediální zástupkyně firmy Eva Kijonková již dříve ČTK řekla, že podnik je připraven začít stavět prakticky ihned po získání stavebního povolení. Předpokládaná délka trvání stavebních prácí je přibližně tři čtvrtě roku. Náklady na realizaci činí 100 milionů korun, z toho 30 procent podnik získal z evropských fondů.

V továrně chce Bochemie recyklovat přestárlé palivo pro pozemní raketomety, letecké řízené střely a protiletadlové rakety země vzduch. Palivo by dovážela. Projekt počítá se vznikem asi 30 pracovních míst, převážně pro dělnické profese.

Proti stavbě se vloni zvedla vlna nevole. Pod petici se podepsaly stovky obyvatel z Vlachovic i okolních obcí. Podle starostky Vlachovic Ludmily Nejedlé (KDU-ČSL) se nyní situace výrazně uklidnila. "Lidé se ale stále ptají, jak to vypadá a zda se něco změnilo," uvedla před časem Nejedlá.

Bochemie Group je významným středoevropským výrobcem dezinfekčních prostředků. Centrála skupiny je v ČR, pobočky má na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a v Rusku. Skupina nyní zaměstnává 730 lidí a je dlouhodobě zisková. Většinovým vlastníkem Bochemie je česká investiční společnost Benson Oak Capital, menšinovým je investiční fond ARX Equity Partners.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů