Čtvrtek, 25. dubna 2024

AVE CZ neuspěla s odvoláním, žádost o povolení musí přepracovat

AVE CZ neuspěla s odvoláním, žádost o povolení musí přepracovat

Společnost AVE CZ, která chce v Rybitví u Pardubic provozovat spalovnu nebezpečných odpadů, neuspěla s odvoláním u ministerstva životního prostředí. Firma chtěla zvrátit rozhodnutí krajského úřadu, který po ní požaduje přepracovat žádost o povolení. ČTK to řekl krajský radní Václav Kroutil (ČSSD).

"Budou zkoušet další kličky, ale nejsou v právu. Měli by své síly napnout jinam, mimo Českou republiku," řekl radní. Vyjádření společnosti ČTK zjišťuje.

Spalovnu nebezpečných odpadů v regionu lidé nechtějí, petici podepsalo na 50.000 lidí. Krajský úřad našel v žádosti o takzvané integrované povolení řadu nesrovnalostí. Pozemky lze využít na podnikání, zakázané je však jakékoliv nakládání s odpady.

"Dle našeho názoru není záměr firmy AVE CZ v souladu s územním plánem obce Rybitví. Závěry případného soudního řízení však nelze předjímat," dodal Kroutil.

Společnost má teď do konce června čas žádost přepracovat. Odvoláním se čas neprodloužil. Firma už před časem nezískala kladné stanovisko vlivu stavby na životní prostředí (EIA), proto zkouší takzvané integrované povolení, díky němuž může od stavebního úřadu získat povolení stavět. Záporné stanovisko EIA je ale součástí žádosti a do výsledného rozhodnutí se promítá.

Spalovna nebezpečných odpadů v Rybitví v minulosti fungovala. Chemička Synthesia ukončila její provoz na počátku roku 2004, protože nesplňovala normy. Ročně zpracovala maximálně 7000 tun nebezpečného odpadu, v závěru činnosti okolo 1000 tun za rok. AVE CZ plánuje likvidovat 20.000 tun ročně.

Starosta šestého městského obvodu Miroslav Rubeš (Sdružení pro Pardubice) dlouhodobě upozorňuje na zdravotní rizika. Pardubice jsou zatížené průmyslem a další podnik, který bude do ovzduší vypouštět nebezpečné látky, situaci ještě zhorší

"Spalovna by měla stát na návětrné straně města, ročně by vypustila do ovzduší 60 tun zdraví škodlivých látek," řekl před časem Rubeš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů