Středa, 24. dubna 2024

Plzeňská teplárna nechá zpracovat druhý posudek EIA na spalovnu

Plzeňská teplárna nechá zpracovat druhý posudek EIA na spalovnu

Plzeňská teplárenská, která připravuje spalovnu komunálního odpadu na skládce v Chotíkově, požádá o zahájení druhého procesu EIA, tedy o posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Městská firma jako investor už má přitom od listopadu 2010 jeden kladný posudek EIA, čímž dal kraj ve zjednodušeném zjišťovacím řízení souhlas pro územní řízení. První posudek tak pro plánovanou stavbu postačuje. ČTK to řekl mediální zástupce teplárny Jaroslav Hudec.

Proti původní EIA se ale postavily hnutí Děti Země a sdružení občanů a podaly podnět a žalobu na kraj. Požadovaly, aby se místo skončeného zjišťovacího řízení uskutečnila "velká EIA", tedy nejpřísnější posouzení vlivů stavby spalovny s roční kapacitou 95.000 tun odpadu. Občanské sdružení Plzeňané proti spalovně navíc podalo v březnu stížnost evropským komisařům pro životní prostředí a zdravotnictví a europoslancům.

"Po dnešním jednání se představitelé teplárny spolu s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou (ODS) dohodli, že teplárna jako investor požádá o zahájení dalšího procesu EIA, ačkoliv ten první, už uzavřený, je plně platný; a to se stejnými vstupními parametry, ale s provedením v plném rozsahu, včetně veřejného projednání," řekl Hudec.

Ministr Chalupa uvedl, že "oceňuje tento vstřícný krok směrem k veřejnosti". Ten se v Plzni seznámil s přípravou stavby spalovny za 2,5 miliardy korun, která minulý měsíc požádala o územní rozhodnutí.

"Druhý posudek EIA je věcí investora. První ale pro navrhované zařízení plně postačoval, což potvrdilo také ministerstvo životního prostředí," řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD).

Na spalovnu, která má být dokončena do prosince 2015, požádá teplárna do letošního 30. června o peníze z operačního programu Životní prostředí, z EU chce získat až jednu miliardu korun. Teplárna už také začala jednat s Evropskou investiční bankou o co nejdelším financování zbylé sumy.

Sdružení Plzeňané proti spalovně podalo před měsícem stížnost evropským komisařům a europoslancům. Apeluje na ně, aby zabránili stavbě "nedůsledně projednaného projektu". Podle Markéty Balcarové projekt nerespektuje občanská práva Plzeňanů. "Nadějí všech Plzeňanů, kteří nechtějí dýchat toxický dým ze spalovny, je, že EU nedá na stavbu miliardovou dotaci," uvedla tehdy Ema Rousová ze stejného sdružení.
Spalovnu podporuje kraj, Plzeň i obce Chotíkov a Město Touškov. "Po jejím dokončení bude životní prostředí v lokalitě stoprocentně lepší než současná skládka. Zařízení bude špičkové, nebude hyzdit okolí," řekl technický ředitel teplárny Jiří Holoubek. Spalovna, díky níž teplárna nahradí 70.000 až 80.000 tun uhlí ročně, má fungovat desítky let. Zařízení má mít tepelný výkon 35 MW a elektrický sedm MW.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů