Čtvrtek, 28. března 2024

Letiště Vodochody chce obcím platit za zátěž spojenou s provozem

Letiště Vodochody chce obcím platit za zátěž spojenou s provozem

Letiště Vodochody chce lidem v okolí kompenzovat zátěž spojenou s provozem. Zřídí speciální bankovní účet, na který bude poukazovat finanční prostředky, o jejichž využití budou rozhodovat dotčené obce. Za každého odlétajícího cestujícího na účet automaticky poputuje jedna koruna, sdělil dnes ČTK mluvčí letiště Karel Hanzelka.

Firma to přislíbila v přepracované studii vlivu dostavby letiště na životní prostředí (EIA). Zavázala se také k tomu, že na letišti nebude plánován provoz po 22:00, definovala podmínky pro zpožděný provoz a příletové a odletové trasy letadel údajně zvolila tak, aby co nejméně hlukově zatížily okolní obce.

Pokud z objektivních příčin nebudou dodrženy standardní podmínky provozu, například bude-li kvůli zpoždění letadlo v provozu po 24:00, firma na účet obcí zaplatí 50.000 korun. "Samozřejmě jsme otevřeni dialogu a stále platí, že jsme připraveni zasednout se zástupci obcí ke kulatému stolu. Hodnoty navrhovaných kompenzací se na základě příštích diskusí se starosty ještě mohou změnit," uvedl ředitel letiště Martin Kačur.

Ministerstvo životního prostředí předchozí studii EIA vrátilo k přepracování. V aktualizované dokumentaci byly podle Kačura upřesněny některé oblasti. "Především šlo o hlukovou zátěž, bezpečnost provozu a dopravní dostupnost. Vše požadované jsme doplnili a předpokládáme úspěšné projednání dokumentace EIA," dodal.

Ministerstvo v nejbližší době dokument rozešle k připomínkám dotčeným obcím a orgánům státní správy. V případě úspěšného projednání dokumentace a následujícího stavebního řízení lze očekávat zahájení provozu na letišti v roce 2015.

O modernizaci letiště a rozšíření provozu ve Vodochodech se hovoří už několik let, samospráva v okolních obcích je ale vesměs proti. Letiště, ležící severně od Prahy, chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících především nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Letiště má konkurovat zejména pražské Ruzyni, kde se počet cestujících pohybuje kolem 12 milionů ročně. Podle starostů okolních obcí, které se spojily ve Sdružení proti letišti Vodochody, ale bude po zprovoznění letiště soustavně poškozováno zdraví obyvatel.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů