Pátek, 19. dubna 2024

Poslanec ODS umetá cestu investorům a stavbařům

Poslanec ODS umetá cestu investorům a stavbařům

Je to jen pár týdnů, co Poslaneckou sněmovnou prošel zákon, který odpouští továrnám poplatky za znečišťování vzduchu. A spoluautor tohoto nápadu, poslanec František Sivera (ODS), se teď snaží protlačit další noční můru ekologů - chce usnadnit developerům stavění. Konkrétně tím, že by lidé měli mnohem menší možnost zasahovat do povolování staveb kvůli jejich vlivu na životní prostředí.

V představách poslance Sivery by veřejnost mohla připomínkovat stavbu v podstatě jen v počátcích stavebního řízení, kdy se řeší takzvaná EIA, tedy vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Svůj návrh předložil jako legislativní přílepek k vládní novele stavebního zákona.

Zkusí to znovu

Zatímco zrušení poplatků za znečišťování ovzduší prozatím stopl Senát, proti snadnějšímu stavění se postavily výbory Poslanecké sněmovny, ministerstvo pro místní rozvoj i ekologické organizace. Sivera to však nevzdává. "Budu hledat cesty, jak by se to dalo naformulovat jinak," plánuje poslanec, který chce návrh přepracovat a předložit znovu.

Poslanec přiznává, že návrh omezující zásahy sepsal s lobbisty, kteří pracují pro developery a jde jim o co nejsnazší stavění. "Pomáhali mi s tím lidé, kteří připravují stavební projekty a je to pro ně nyní moc složité. Asi ale nedomysleli úplně všechno," připouští Sivera.

Dodává, že mu vadí, jak lidé, kteří nesouhlasí se stavbou, práci stavařů brzdí. "Dnes, když chcete stavět, tak suď bůh, protože nevíte, kdo se vám do toho nabourá," rozčiluje se Sivera, který je také velkým zastáncem stavby dálnic.

Svým návrhem vyburcoval ekologickou lobby. Organizace ochránců přírody apelují na poslance, aby Siverův návrh neschválili. "Žádáme poslance, aby návrh odmítli. Účast veřejnosti ve stavebním řízení je důležitá. Vede k omezení vlivu staveb na životní prostředí a omezuje prostor pro korupci," říká Daniel Vondrouš z asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Billboardy a levná půda

Jihomoravský poslanec František Sivera je ve sněmovně už druhé funkční období. Je to tichý člen hospodářského výboru, o kterém není příliš slyšet. A pokud ano, tak díky pestré paletě nápadů, které mají jedno společné: hrají ve prospěch průmyslníků, developerů nebo stavařů. A velmi často proti ochraně životního prostředí.

Právě Sivera například podpořil návrh, podle kterého by některé průmyslové zóny platily minimální částku za pole, na němž chtějí stavět. To nakonec ve sněmovně neprošlo. Navrhl také, aby billboardy zůstaly u některých silnic, protože to přináší obcím peníze do rozpočtu.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů