Úterý, 16. dubna 2024

Kladno nesouhlasí s výrobnou polystyrenu na okraji města

Kladno nesouhlasí s výrobnou polystyrenu na okraji města

Kladno nesouhlasí s výstavbou výrobny polystyrenu, která má vzniknout na okraji města. Městská rada se obává především zhoršení životního prostředí a zvýšení dopravy. Novinářům to dnes oznámil náměstek primátora Miroslav Bernášek (ODS). Výrobní linka musí projít posouzením vlivu stavby na životní prostředí EIA.

Výrobní linku chce společnost UFA Investment postavit v objektu průmyslového areálu, který dříve sloužil jako sklad. Podle informací zveřejněných v systému EIA by se tam ročně mohlo vyrobit 24.000 metrů krychlových polystyrenových stavebnin, což je podle hmotnosti 360 nebo 720 tun stavebních materiálů ročně. Na výrobě by se podle dokumentu podílelo maximálně šest zaměstnanců.

Podle Bernáška musí linka na výrobu polystyrenu absolvovat celý podrobnější proces posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Teprve pak lze žádat o další potřebná povolení. "Budeme hledat všechny prostředky a všechny možnosti, jak dopředu sdělit investorovi, že to místo není vhodné pro takovou výrobu," uvedl Bernášek.

Na zhoršení životního prostředí se podle něj bude podílet zejména zvýšená doprava. Město poukazuje i na to, že je v blízkosti sídliště, kde bydlí kolem 40.000 lidí. "Myslíme si, že by bylo vhodné, aby tam vznikala jiná výroba a služby, které to město potřebuje," dodal Bernášek.

Polystyren se využívá zejména jako izolační materiál ve stavebnictví. Loni se v Česku spotřebovalo 62.000 tun pěnového polystyrenu, což byl meziroční nárůst o devět procent. Podobně spotřeba rostla i v roce 2010, o rok dříve naopak poprvé od roku 2000 klesala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů