Čtvrtek, 28. března 2024

Skoro pětinu prodaných aut v Norsku loni tvořily elektromobily

Skoro pětinu prodaných aut v Norsku loni tvořily elektromobily

Auta s nulovými emisemi tvořila v loňském roce 17 procent nových osobních vozů zaregistrovaných v Norsku. Oznámilo to oborové Norské sdružení pro elektrické vozy (ELBIL). Podíl ekologických aut na trhu je v Norsku podle něj největší na světě. Prodeji napomáhají daňové úlevy.

"Nikdy nebyl tržní podíl elektrických aut tak vysoký jako v roce 2015," uvedla dnes podle AFP představitelka organizace ELBIL Christina Buová. V předešlém roce tvořila auta s nulovými emisemi 12,5 procenta trhu.

Loni norské úřady zaregistrovaly téměř 26.000 nových vozidel s nulovými emisemi. Až na devět vozů, které byly na vodík, měla všechna elektrický pohon. Nejprodávanějšími modely byly elektrická varianta Volkswagenu Golf, Tesla S, Nissan Leaf, BMW i3 a Renault Zoe. Celkově bylo ve skandinávské zemi loni zaregistrováno zhruba 150.700 nových osobních aut, uvedla dnes tamní komise poskytující údaje o silniční dopravě.

Norská vláda poskytuje na "zelená auta" četné pobídky. Auta na elektřinu jsou osvobozena prakticky od všech daní, na rozdíl od vozů se spalovacím motorem, které jsou naopak silně zdaněny. Řidiči ekologických aut mohou v některých případech využívat pruhy vyhrazené pro veřejnou hromadnou dopravu a parkovat zdarma.

Státní podpora ekologických aut však u některých lidí vyvolává námitky, především kvůli svým vysokým nákladům. Úřady plánují část této podpory velmi pozvolna omezovat. Podle Buové však trh s elektromobily bez podpory zatím stále není schopný samostatného života.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů