Pátek, 29. března 2024

Městská doprava v Pardubicích bude víc ekologická

Městská doprava v Pardubicích bude víc ekologická

Dopravní podnik v Pardubicích příští rok nakoupí trolejbusy a autobusy na zemní plyn v hodnotě 100 milionů korun. Na bezemisní a nízkoemisní vozidla se pokusí získat dotace. ČTK to řekl ředitel podniku Tomáš Pelikán.

Dopravní podnik postupně zvyšuje podíl vozidel na alternativní pohon. Vozový park aktuálně čítá 125 vozů, z toho je 55 trolejbusů a 22 autobusů na zemní plyn, provoz je tedy ze 62 procent ekologický a bude se postupně ještě zvyšovat.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce podpořit nákup bezemisních a nízkoemisních vozidel částkou 1,3 miliardy korun. Dopravci, obce a kraje mohou podávat žádosti do července.

"Musíme počítat s tím, že neuspějeme a v případě neúspěchu zvládneme vozidla koupit ze svého rozpočtu. Co já vím, o dotace se bude hlásit 12 až 15 dopravních podniků a nebudou to jen oni," řekl Pelikán.

Body navíc mohou žadatelé získat například tím, že propojí dopravou sociálně vyloučené lokality, železnici, vymění emisní vozidla za ekologičtější. Přednost budou mít i města, kde je výrazně horší kvalita ovzduší, dodal Pelikán.

Dopravní podnik má v plánu získat i evropské dotace. Rád by pořídil pět trolejbusů s trakční baterií, které by jezdily i mimo trolejové trati. Dosud trolejbusy se záložním zdrojem nevlastní.

Zároveň chystá projekty na prodloužení trolejbusových linek. Nové trolejové vedení by se mělo možná už letos či příští rok stavět od stanice Zdravotnické záchranné služby k Zámečku a od polabinského Kauflandu přes Trnovou do Ohrazenic. Náklady se odhadují na 37 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů