Pátek, 29. března 2024

Němečtí prodejci aut lákají řadou slev

Němečtí prodejci aut lákají řadou slev
Nejen díky takzvanému šrotovnému je v těchto týdnech koupě auta v Německu nebývale výhodná. Autosalony lákají na mimořádné slevy a ekologické bonusy v řádu tisícovek eur. Německý zákazník, který zároveň uplatní i nárok na státní šrotovné, tak nyní může při koupi nového vozu ušetřit až 10 000 eur (kolem 265 000 korun).

Největší ekologický bonus podle deníku Bild nabízí Volkswagen (VW). Při koupi nových vozů Sharan či Touareg dostane zákazník dodatečně ke státní prémii bonus (Umweltprämie plus) ve výši 7500 eur (téměř 200 000 korun). Spolu se státním šrotovným, které v Německu činí 2500 eur, tak může kupující ušetřit 10 000 eur, za něž si teoreticky může přikoupit další levnější vůz. Lákavé bonusy ve výši 4000 eur nabízí Volkswagen rovněž u modelu Passat, oblíbený Golf zlevnil o 2500 eur.

Právě při koupi vozů značky VW uplatňují lidé šrotovné nejčastěji. Hned po Volkswagenu se z druhého nejvyššího počtu vozů prodaných díky německému šrotovnému může těšit jeho česká dcera Škoda Auto, která navíc operuje vlastní ekologickou prémií, takzvaným "bye bye bonusem" ve výši osmi procent z původní ceny. "Teď je opravdu ta správná doba koupit si nové auto. Snížení cen a státní ekologická prémie v celkové výši až 10 000 eur se nebudou jen tak opakovat," upozorňuje Marcus Krüger z německého autoklubu ADAC.

Půldruhé miliardy eur, které na ekologickou prémii vyčlenila v rámci svého druhého stimulačního balíčku německá vláda, však stačí jen na 600 000 aut a podle některých dohadů budou tyto prostředky vyčerpány už začátkem dubna. Od 30. března má být přitom šrotovné garantováno již na základě závazné kupní smlouvy, a nikoli jako doposud až na základě převzetí nového vozu a sešrotování starého.

Automobilka BMW poskytuje svou ekologickou slevu ve výši 2500 eur u objednávek na nové či předváděcí vozy do 30. dubna návdavkem ke státnímu šrotovnému. Odlišný princip uplatňuje Daimler u vozů Mercedes Benz do 31. března. Slevu 2500 eur dostane každý, kdo si koupí nový vůz, pokud se zbaví starého, a to bez ohledu na jeho stáří a stav.

Slevy v Německu nabízejí i zahraniční výrobci aut. Toyota zaručuje do 31. března náhradní ekologickou prémii případným zákazníkům, kteří si do té doby závazně objednají novou Toyotu Aygo, Yaris, Auris či Corollu, ale stát jim žádané šrotovné už neposkytne, neboť prostředky na něj mezitím dojdou. Italský Fiat ke státnímu šrotovnému přidává svůj "Ecoplus bonus", který podle typu vozu může dosáhnout až 4150 eur.

Krüger předpokládá, že automobilky budou ve slevových akcích pokračovat i po vypršení těch nynějších. "S koncem šrotovného nespadnou slevy zpátky na nulu - to by znamenalo dramatický pokles obratu. Výrobcům jde také o to udržet současnou pozitivní náladu," říká expert.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů