Pátek, 29. března 2024

Mazda: Místo hybridů efektivnější spalování

Mazda: Místo hybridů efektivnější spalování

Ekologie je v posledních několika letech otázkou číslo jedna i v automobilovém průmyslu a kdo dnes nevyvíjí elektromobil nebo alespoň hybrid, jako by ani neexistoval. Japonská Mazda se však nenechává strhnout módou a jde si svou vlastní cestou.

Zatímco velké světové automobilky vidí budoucnost v kombinaci spalovacích a elektrických motorů nebo elektřině samotné, Mazda se drží hesla „proč měnit něco, co funguje“. Místo investic do drahých hybridních technologií se totiž soustřeďuje na vylepšení současných spalovacích agregátů.

Šéf automobilky Seita Kanai uvedl, že zvýšení efektivnosti spalovacích motorů, snížení hmotnosti nových vozů a nižší spotřeba paliva při volnoběhu jsou hlavní cíle Mazdy v boji s ekologií i ekonomikou provozu pro blízkou budoucnost. Například nyní pracuje automobilka na dieselovém dvoulitru, který vykazuje spotřebu na úrovni současných agregátů o objemu 660 cm3 případně srovnatelně výkonných hybridů.

Výkonný ředitel Yuji Harada dokonce označil hybridní technologie za pouhou módu. Náklady na celý elektrický systém navíc dosahují astronomických výšek a kvůli zvyšující se konkurenci jsou výrobci nuceni snižovat prodejní ceny. Tím se snižují jejich marže a hybridní modely jsou tak spíše otázkou prestiže než ziskovosti. Příkladem může být nová Honda Insight, jež by se měla prodávat za cenu jen o málo vyšší než konkurenční vozy s klasickým pohonem.

http://www.auto.auto-news.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů