Pátek, 19. dubna 2024

Malajský Proton bude vyrábět elektromobily pro Evropu a USA

Malajský Proton bude vyrábět elektromobily pro Evropu a USA
Malajská automobilka Proton podepsala s nizozemskou společností Detroit Electric dohodu o výrobě elektromobilů pro Evropu a Spojené státy. Informovala o tom dnes agentura AP. Produkce by měla začít v příštím roce.
    Dva modely automobilky Proton budou podle dohody vybavovány elektromotory, bateriemi a dalšími součástkami společnosti Detroit Electric. Automobily ujedou na jedno nabití baterie až 320 kilometrů. Jejich maximální rychlost bude zhruba 190 kilometrů za hodinu.
    Během prvního roku by mělo být podle šéfa nizozemského podniku Alberta Lama vyrobeno 40.000 elektromobilů. Jejich cena by se měla pohybovat od 23.000 do 33.000 dolarů (zhruba 480.000 až 690.000 Kč). Automobily se budou prodávat pod značkou společnosti Detroit Electric.
    "Jakmile se lidé projedou naším vozem, uvěří v naši technologii. Pochopí, že je to elektromobil úctyhodné kvality," prohlásil Lam. Pokud jeho firma uspěje, zařádí se mezi první masové výrobce automobilů s výhradně elektrickým pohonem.
    Elektromobily si získávají pozornost automobilek kvůli rostoucím obavám spotřebitelů ohledně životního prostředí a cen benzinu. Největší americká automobilka General Motors například plánuje příští rok uvést na trh elektromobil Chevrolet Volt, jeho výroba ale bude zpočátku činit pouze 10.000 vozů ročně.
    Americká společnost Tesla Motors minulý týden představila nový rodinný elektromobil, který podle ní bude prvním elektrickým vozidlem uzpůsobeným pro jízdu na dálnici a současně dostupným pro většinu motoristů. Nový automobil s názvem Model S bude stát 49.900 dolarů (zhruba milion korun). Jeho výroba by měla být zahájena ve třetím čtvrtletí roku 2011 v Kalifornii, montovat firma plánuje 20.000 vozů ročně.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů