Sobota, 20. dubna 2024

Automobilky dostanou 866 milionů eur na "zelená" auta

Automobilky dostanou 866 milionů eur na "zelená" auta
Evropská investiční banka (EIB) včera schválila půjčku ve výši 866 milionů eur (asi 23 miliard Kč) evropským automobilkám. Úvěry by měly putovat na výrobu "zelených" aut s nižšími emisemi oxidu uhličitého.

Včera schválených téměř 900 milionů eur je součástí balíčku v hodnotě sedmi miliard eur (186 miliard Kč), které banka i kvůli hospodářské krizi zřejmě půjčí automobilkám v průběhu první poloviny roku. EIB již dříve ohlásila úvěr unijním automobilkám, který dosahuje 3,6 miliardy eur.

Podle EIB nyní půjde 400 milionů eur automobilce Nissan, a to na vývoj a výrobu modelů s nižší spotřebou v Británii a Španělsku. Automobilce Jaguar Land Rover EIB půjčí 366 milionů eur. Půjčka se týká i závodu automobilky Volkswagen v Indii, uvedla banka.

Půjčky EIB jdou ruku v ruce se snahou Evropské unie snížit emise oxidu uhličitého a zabrzdit globální oteplování. Evropský automobilový průmysl je největší na světě.

Vyrábí ročně přes 18 milionů aut, ale podle posledních čísel jich prodává za rok jen 12 milionů. Odvětví zaměstnává přímo zhruba 12 milionů lidí a další miliony v dodavatelských firmách.

Největší ruská automobilka AvtoVAZ oznámila, že získá překlenovací úvěry v celkové hodnotě osm miliard rublů (téměř pět miliard Kč) od státních bank Sberbank a VTB.

"Již jsme dosáhli dohody se Sberbank a VTB. Poskytnou nám osm miliard rublů, každá čtyři miliardy. Je to krátkodobá půjčka na dva měsíce," řekl Sergej Čemezov, předseda dozorčí rady automobilky.

Ruský premiér Vladimir Putin minulý týden uvedl, že AvtoVAZ může očekávat více než 20 miliard rublů ze státních zdrojů. Firma podle Putina potřebuje tyto peníze na uhrazení závazků vůči dodavatelům součástek a na splacení dalších dluhů. AvtoVAZ byl letos kvůli platebním sporům s dodavateli opakovaně nucen přerušit produkci.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů