Pátek, 19. dubna 2024

Úsporné automobily, které nabízejí kromě nízké spotřeby také pověstné 'něco navíc'.

Jisté je, že hospodářský pokles změní podobu automobilového trhu - jen zatím nikdo přesně neví jak.
Úsporné automobily, které nabízejí kromě nízké spotřeby také pověstné 'něco navíc'.
Takzvané šrotovné, zavedené v mnoha zemích Evropy a v Česku neúnavně podporované parlamentní opozicí, má nevyhnutelně časově omezený účinek. Projevilo se to obzvlášť na Slovensku, kde vyčerpali první balík vládních dotací již za šestnáct dní.
Kromě toho již ze svého principu přeje autům levnějším, která jsou pro své výrobce zdrojem zajímavých statistických ukazatelů, ale nikoliv životadárných zisků.
Do prodeje osobních vozů v České republice nepochybně významně promluví možnost odpočtu DPH u všech aut od prvního dubna. Dosud si podnikatel-plátce DPH mohl odečíst daň jen při nákupu vozu kategorie N1, což v tuzemské praxi znamená cokoliv od Fabie Combi po Porsche Cayenne, pokud je to znehodnoceno pověstnou přepážkou.
V ekonomicky nelehkém období mají i ti, jichž se recese bezprostředně nedotýká, sklony racionalizovat svoje výdaje. To ale ještě neznamená, že všichni musejí skončit v nudných a nezajímavých autech. Ekonom zmapoval trh napříč všemi segmenty, aby našel automobily, u nichž se hospodárný provoz nevylučuje s emocionální přitažlivostí.

Hvězda Riviéry
Poněkud paradoxní je, že spotřeba paliva nemusí provozovatele aut trápit v době hospodářských potíží tolik jako za nedávného boomu, neboť pokles hospodářství funguje coby spolehlivý regulátor cen ropy. Psychologicky je však spotřeba jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru nového vozu, ať již firemního nebo soukromého, a v následujících měsících se celoevropsky bude znamenitě dařit těm vozům, jež se v kolonce průměrné spotřeby pyšní nejnižšími čísly.
Typickým příkladem auta, které je úsporné takříkajíc "od přírody", je Fiat 500 - módní ikona a bezpochyby nejstylovější supermini na trhu, čehož svědectvím je mimo jiné až epidemické rozšíření "pětistovky" v ulicích Monte Carla.
Nemá žádné moderní technologie, právě naopak - pohání ji technicky postarší osmiventilový motor o objemu1,2 litru o skromném výkonu 51 kilowattů. Díky nízké hmotnosti 860 kilogramů se ale pyšní kombinovanou spotřebou jen 5,1 l/100 km. Na podobnou cílovou skupinu jako Fiat 500 se obrací také v Kolíně vyráběná trojice Citroën C1/Peugeot 107/Toyota Aygo.

Šetrné ke klimatu - i k vaší kapse
Ještě zajímavějších hodnot spotřeby dosahuje nová vlna aut s přídomkem "eko", zrozená v reakci na legislativní snahy o regulaci emisí skleníkových plynů v řadě zemí Evropy. Jak to spolu souvisí? Množství CO2, které automobil při svém provozu uvolní, je přímo úměrné jeho spotřebě fosilních paliv, protože právě v nich je tento skleníkový plyn vázán.
Dosavadními rekordmany jsou v tomto směru Ford Fiesta ECOnetic a Seat Ibiza Ecomotive s hodnotou 98 gramů CO2 na kilometr, což odpovídá kombinované spotřebě 3,7 l/100 km.
Podobně koncipované vozy lze nalézt také ve vyšší segmentech. Průkopníkem byl v tomto směru Volkswagen Passat BlueMotion, který si na 100 kilometrů řekne jen o 4,9 l/100 km. Recept je pokaždé stejný: vznětový motor, snížená světlá výška, zaslepení "zbytečných" otvorů v přídi, pneumatiky s nižším valivým odporem, delší odstupňování převodovky...
V českých podmínkách, kde majitelé nemohou počítat s daňovými úlevami, je ale výhoda takto koncipovaných aut smazána vyšší cenou v porovnání s jejich standardními ekvivalenty. A nabízí se otázka, proč nejsou takto upraveny všechny modely.

Za BMW mluví čísla
Že to jde i bez nálepek "eko", dokazuje mnichovská automobilka svojí soustavou Efficient Dynamics, která zahrnuje řadu úsporných opatření od samočinného zhasínání motoru při zastavení až po inteligentní alternátor, který pracuje jen tehdy, když je ho zapotřebí.
Zjevným příkladem je naftový Mini Cooper D s kombinovanou spotřebou 3,9 l/100 km, ale přínosy Efficient Dynamics jsou vidět také na silnějších autech. Prestižní manažerský sedan BMW 330d, poháněný třílitrovým šestiválcem o výkonu 170 kilowattů, se pyšní fascinující hodnotou 6,1 l/100 km. Na trhu v současné době patrně nenajdete vůz s lepším poměrem dynamiky a spotřeby.
Svoji šetřivost lze v době krize dát najevo nejen pořízením malého auta či vozu s naftovým motorem. Touží-li manažer problémového podniku vyslat svým zaměstnancům jasný signál, že se dokáže ve správnou chvíli uskromnit, může zvolit sportovní Corvette Z06.
Pravda, udávaná kombinovaná spotřeba 14,8 l/100 km poněkud zaostává za výše uvedenými vozy, ale peníze šetří jiným způsobem. Zatímco u Porsche, Ferrari či Lamborghini zaplatíte za vůz se zrychlením 0-100 km/h pod čtyři sekundy a nejvyšší rychlostí přes 300 km/h čtyři až pět milionů korun, tato corvette může být vaše za pouhé 2 483 500 korun včetně DPH. Šetřit se zkrátka musí umět.

AUTOR: Jiří Červenka,
spolupracovník redakce

Sedm spořivých
Nižší třída: Seat Ibiza ECOmotive - 3,7 l/100 km
Nižší střední třída: VW Golf Bluemotion - 3,8 l/100 km
Střední třída: BMW 318d - 4,7 l/100 km
Vyšší střední třída: Audi A6 2.0 TDI - 5,3 l/100 km
Luxusní SUV: Lexus RX450h - 6,3 l/100 km
MPV: Ford C-MAX 1.6 TDCi - 4,7 l/100 km
Kabriolet: Mini Cooper Cabrio - 5,7 l/100 km
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů