Pátek, 29. března 2024

Obama chce méně "žíznivá" auta

Obama chce méně "žíznivá" auta
Cílem prezidentových návrhů je pokles emisí skleníkových plynů a menší závislost USA na dovozu ropy.

Americký prezident Barack Obama navrhl zpřísnění norem pro spotřebu aut. Průměrná spotřeba osobních vozů v USA by podle jeho návrhu měla do roku 2016 klesnout na pouhých 6,6 litru na 100 kilometrů, což má ušetřit 1,8 miliardy barelů ropy.

Cílem programu je snížení emisí skleníkových plynů, které by měly klesnout o 30 procent, a zmenšení závislosti USA na dovozu ropy. Plánovaná redukce emisí je svým rozsahem srovnatelná s uzavřením 190 uhelných elektráren či stažením 177 milionů automobilů ze silnic. Program však podle odhadů zvýší náklady na jeden automobil o zhruba 1300 dolarů (asi 25 500 korun).

"Ačkoli Spojené státy tvoří necelých pět procent světové populace, vytváříme téměř čtvrtinu světové poptávky po ropě," upozornil včera Obama. Dodal, že nové celostátní normy by měly nahradit dosavadní pravidla, jež stanovují různé federální agentury či státy americké unie.

Program zřejmě ještě zvýší tlak na problémové americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler, které budou muset urychlit vývoj úspornějších benzinových motorů, ale také nových hybridních a elektrických vozů. Automobilky i odbory však podle Bílého domu plán vítají.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů