Čtvrtek, 28. března 2024

Nový zcela ekologický vůz Formule 3

Nový zcela ekologický vůz Formule 3

První vůz formule 3 vybavený katalyzátorem PremAir od společnosti BASF úspěšně prošel testy. Divize katalyzátorů společnosti BASF podporuje první závodní vůz, který byl vyroben z obnovitelných materiálů. Vůz WorldFirst Formula 3 byl vyvinut ve výzkumném středisku při University of Warwick ve Velké Británii a právě úspěšně dokončil testovací jízdy. Společnost BASF zajistila výzkumnému středisku ve Warvicku technologickou pomoc a dodala rovněž svůj katalyzátor PremAir, který po umístění na chladič závodního vozu eliminuje přízemní ozón - hlavní složku smogu.


Katalyzátor PremAir od společnosti BASF je vůbec prvním komerčním produktem, který dokáže eliminovat přízemní ozón již ve vzduchu. Na rozdíl od ozónu ve stratosféře, který chrání naši planetu před ultrafialovými paprsky, představuje přízemní ozón hlavní složku smogu a výrazně zhoršuje kvalitu ovzduší.
Při aplikaci katalyzátoru PremAir na plochy, na nichž probíhá výměna tepla, jako jsou právě chladiče vozů a autobusů, dochází k efektivnímu pohlcování smogu. Katalyzátor totiž snižuje objem ozónu proudícího nad touto plochou a to okamžitou přeměnou molekul ozónu na molekuly kyslíku. V závislosti na designu chladiče může takový katalyzátor pohltit až 80 procent přízemního ozónu, který se vyskytne v jeho blízkosti.
Vůz WorldFirst Formula 3 je experimentem, který má potvrdit praktické využití obnovitelných materiálů ve sportovním automobilovém průmyslu. Jde o vůbec první závodní vůz, který byl navržen a vyroben ze zcela obnovitelných materiálů a který je jakousi ukázkou jak šetřit přirozené bohatství planety. Vývoj vozu byl sponzorován vývojovým střediskem WIMRC ve spolupráci s University of Warwick, společností Warwick Manufacturing Group a dalšími partnery, jako je například společnost BASF.
V roce 2001 získala katalyzátorová divize společnosti BASF cenu J. Deana Sensenbaugha, kterou uděluje Air & Waste Management Association (AWMA), a to právě za vývoj a komerční uvedení katalyzátorů PremAir. Tato cena se uděluje firmám nebo jednotlivcům za významné úspěchy v oblastech znečišťování ovzduší a odpadového managementu.

http://www.technikaatrh.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů