Pátek, 19. dubna 2024

Z historie: Trpasličí elektroškodovka

Z historie: Trpasličí elektroškodovka

Škoda Shortcut

Už jen málokdo si vzpomene, že v devadesátých letech patřila tehdejší ČSFR a později ČR k nemnoha zemím se sériovou produkcí elektromobilů. Škoda Elcar Ejpovice vyráběla relativně velké počty hned dvou typů elektromobilu, z nichž většina skončila na náročných zahraničních trzích. Předchůdcem relativně známé Škody Bety byla Škoda Eltra 151 ve verzích L a Pick-Up, tedy favorit nejjednodušším možným způsobem přestavěný na elektromobil.

S přičiněním Jaromíra Vegra, průkopníka elektromobilů v Česku, vzniklo hned po sametové revoluci ve spolupráci s ÚVMV několik prototypů elektromobilu poháněného olověnými akumulátory a jednoduchým stejnosměrným elektromotorem.

Z normálního favorita zmizel motor a jeho místo zaujala baterie a elektromotor. Převodovka zůstala původní, pouze s mechanicky zablokovaným pátým stupněm. Stejnosměrný elektromotor ELIS s výkonem 15,5 kilowattu stačil na dosažení 80 km/h, akumulátory pak až na 80kilometrový dojezd.

"Celá produkce směřovala nejprve do Švýcarska a následně se část vyvážela i do dalších států západní Evropy," uvádí stránky o elektromobilech electroauto.cz. Několik elektrofavoritů sloužilo také v barvách České pošty.

Škoda Shortcut

Škoda Shortcut

Jenže zatímco běžnou Eltru lze snadno zaměnit s obyčejným favoritem/pick-upem, původní prototypy šly v úpravách mnohem dál a obdržely zmenšenou karoserii.

ZDROJ:www.auto.idnes.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů