Středa, 24. dubna 2024

Za volantem prvního elektrického Mini

Za volantem prvního elektrického Mini

Elektromobily se pozvolna dostávají na silnice a britská značka nechce zůstat stranou nového trendu. Proto vzniklo Mini E a my jsme ho už řídili.

Bzzzz. Zní to jako elektrický výtah, jenže pohybuje se to horizontálně. A přitom to vypadá jako úplně obyčejné auto. Nebýt samolepek se symbolem zásuvky a nezvykle tiché akcelerace, když na semaforu naskočí zelená, ani byste si ho nevšimli. A obyvatelé Mnichova si ho ve všeobecném ruchu pondělního dopoledne ani nevšímají.

Na dovolenou byste s ním kvůli dosahu 240 kilometrů asi nedojeli.Mini, které řídím, má na boku malou číslovku 371 a je jedním ze speciální série pěti set aut upravených na elektrický pohon, která začnou počátkem příštího roku brázdit americké státy Kalifornie a New York. Za měsíční pronájem osmi set padesáti dolarů si o ně mohl na internetu zažádat každý. A jelikož Američané milují cokoli zavánějícího ekologií, objednávek se krátce po zveřejnění nabídky sešlo čtyřikrát víc. Souvisí to pouze s módou, anebo právě sedím za volantem auta budoucnosti?

Zmáčknete tlačítko start a nic. Pákou, která vypadá úplně stejně jako v Mini s automatickou převodovkou, zařadíte D a stále nic. Sešlápnete proto pedál plynu (tedy akcelerátoru) a autíčko se za bzučivého zvuku hbitě odpíchne předními koly od asfaltu. Elektrický motor umístěný vpředu dosahuje výkonu 204 koní, což navzdory zvýšené hmotnosti kvůli akumulátorům stačí pro sprint z nuly na stovku za 8,5 sekundy. A to je o šest desetin kratší čas než u Mini Cooperu.

Měřič kapacity baterií vypadá podobně jako otáčkoměr.Okamžitost zátahu udiví, jenže tohle auto má maximální točivý moment 220 newtonmetrů k dispozici hned, od nuly otáček. Stejně potěšitelná je plynulost zrychlení, s níž se elektromotor od americké společnosti AC Propulsion šplhá až k vrcholným 12 500 otáčkám za minutu. To už Mini E jede přes 150 kilometrů v hodině.

Nejde o žádný poslepovaný, napůl nedodělaný koncept. Uvnitř vypadá jako jakékoliv jiné Mini až na to, že zadní sedačky padly za oběť sadě akumulátorů. Do kufru se proto vejde ubohých šedesát litrů zavazadel, což je tak na notebook a peněženku. A zatímco uprostřed palubní desky najdete klasický obrovský tachometr, před volantem místo otáčkoměru sledujete stupeň vybitosti baterií.

První elektromobil vyrobilo BMW již pro olympiádu v Mnichově. Ano, tu v roce 1972. Teprve v posledním roce však auta na elektrický pohon dostala nový impuls. Jednak to má jistě na svědomí Evropská komise se svou tendencí snižovat emisní limity. Mini E vykazuje nulovou hodnotu, což k uspokojení komisařů stačí, aniž by kdokoli z nich řešil, jakým způsobem elektrická energie vzniká. Jednak za to ale může také klesající cena akumulátorů, které v elektromobilech představují nejdražší položku. Ty v Mini stačí zásobovat auto přibližně 240 kilometrů, záleží však na stylu jízdy. Hlavním působištěm auta má proto být město a každodenní pojížďky do práce nebo po nákupech. Během noci se vám totiž za osm až deset hodin dobije z obyčejné zásuvky a ráno můžete zase vyrazit.

Zvyknout si na jízdu s elektrickým Mini je snadné. Tou nejtěžší částí bezpochyby je naučit se zacházet s akcelerátorem. Auto totiž disponuje systémem uchovávající energii vzniklou brzděním, takže jakmile sundáte nohu z pedálu, vůz citelně zpomalí. Při troše cviku tím pádem nemusíte až na výjimky používat pedál brzdy, stačí sledovat provoz a předvídat. Krátká čtyřicetikilometrová projížďka po Mnichově je u konce a baterie v Mini E přišly o dvacet procent výkonu.

Tankovat elektřinu chvilku trvá. Z běžné zásuvky osm až deset hodin.Pronikání elektromobilů do provozu se ale teprve rozjíždí. Podobný projekt jako ten ve Spojených státech čeká na jaře i Berlín. Tam se zatím objeví jen padesát exemplářů nejtiššího současného Mini, přičemž část z nich hodlá automobilka nabídnout k užívání politikům.

Přesto zbývá ještě udělat spoustu věcí. Infrastruktura pro nabíjení aut zatím neexistuje, což může být zvláště pro obyvatele městských bytů problém. Akumulátory jsou pořád dost drahé, takže lidé od BMW o nákladech na vznik flotily elektrických mini raději mlčí. A politici si jistě nenechají ujít příležitost a elektrickou energii pro auta zdaní, jakmile se pozvolna začnou tenčit tučné příjmy z benzinu a nafty.

K vidění budou tato mini od příštího roku v Berlíně.Lidé od BMW doufají, že by sériově mohli Mini E nebo jiný elektromobil do města začít vyrábět počátkem příštího desetiletí. Ještě konkrétnější plány má Renault s Nissanem, které napevno hovoří o roku 2011, a připojují se další výrobci. Pokud však budou všechny elektromobily fungovat stejně přesvědčivě jako Mini E, můžeme se na novou éru automobilismu bez obav těšit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů