Čtvrtek, 28. března 2024

Úsporný superb

Pětimetrová limuzína si v průměru vystačí se 4,5 litry nafty

Úsporný superb

Strašák drastického omezení limitů oxidu uhličitého přivádí automobilky k nebývalým aktivitám. Jedinou možností, jak dnes emise CO2 zredukovat, spočívá ve snížení spotřeby paliva. A výrobci užívají vskutku rozdílných metod. Od renesance benzinového turba, které umožňuje zachovat výkon motoru při současném snížení jeho objemu, až po hybridní auta s přídavným elektromotorem, která jsou však stále ještě příliš drahá. Velmi účinná je také náhrada těžkých plechů za lehčí materiály. Ani luxusní značky se dnes nerozpakují při výrobě karoserie použít plasty.

Žádnou z popsaných úprav však neprošla úsporná řada Greenline, kterou mladoboleslavská Škoda označuje své ekologicky laděné modely. Její kouzlo spočívá v redukované spotřebě, která je, i tváří v tvář hybridním autům, pozoruhodná. Způsob, jakým je dosahována, také. Pod kapotou úsporného Superbu Greenline je totiž technicky dosluhující naftový čtyřválec se vstřikováním čerpadlo-tryska. Ten je navíc spřažen pouze s pětistupňovou převodovkou, která také patří spíše do dob minulých. Většina automobilek dnes používá převodovku se šesti stupni, mimo jiné i proto, že s ní motor dosahuje nižší spotřeby.

I když se na první pohled zdá, že si Škodovka pro roli úsporného auta nemohla ingredience namíchat horším způsobem, praktický výsledek je bez nadsázky fascinující. S téměř pětimetrovou limuzínou, která bez nákladu váží skoro 1,5 tuny, lze jezdit za méně než pět litrů nafty.

Tajemství nízké spotřeby

Že je superb greenline zvláštní auto, pozná řidič už po pár kilometrech jízdy. Ačkoliv je motor sotva zahřátý, palubní počítač hlásí spotřebu pod šest litrů. S přibývajícími kilometry apetit motoru dále klesá, až se zastaví na 4,5 litru. Pokud se do cesty připlete dálnice, je spotřeba o pár desetinek vyšší. Ale víc než pět litrů nafty superb nežádá. Uprostřed městské vřavy se úsporné vlohy greenlinu neprojevují tak markantně, podle intenzity provozu se spotřeba pohybuje od 6,3 do 7 litrů. I to je však velmi málo.

Superb Greenline rozhodně není od základu nové auto. Stejný motor i převodovku Škoda nabízí i v "neúsporné" verzi, která spolyká o 0,6 litru paliva na sto km více. Za tajemstvím nízké spotřeby jsou relativně velmi jednoduché úpravy. Snížením podvozku o 15 milimetrů, zakrytím spodku vozu a drobnou odtrhovou hranou na víku kufru automobilka vylepšila aerodynamiku. Úpravy převodovky snížily otáčky motoru a speciální pneumatiky rozměru 205/55 R16 zas valivý odpor. Nejúspornější velká Škoda je na světě.

Je jisté, že superb greenline nebude vyhovovat všem. Sto pět koní pod kapotou rozložité limuzíny není mnoho. Motor navíc neoplývá kultivovaností chodu, i když ve velké škodovce je jeho akustický projev velmi dobře potlačen. A pak, drobná šestnáctipalcová kola vypadají v kontextu s rozložitou karoserií poněkud disproporčně. Pro reprezentaci dle tradičních představ tenhle superb moc vhodný není.

Úspora 15 haléřů na kilometr

Automobilka patrně spoléhá na skupinu nonkonformistů, kteří se navzdory relativně vysoké pořizovací ceně budou těšit z faktu, že každý km ušetří zhruba 15 haléřů za palivo. Nebude jim vadit, že se dvacetitisícový příplatek za verzi Greenline vrátí na ušetřeném palivu až po ujetí 130 000?km. Pohled na palubní počítač, který při plné nádrži ukazuje dojezd 1300?km, může být pro někoho dostatečným zadostiučiněním. Nehledě na to, že pořízení úsporného auta je dobré už jaksi z principu.


VZHLED
Snížení podvozku o 15 milimetrů přidalo Superbu Greenline na majestátním vzezření.

SPOTŘEBA
Na dosažení průměrné spotřeby 4,5 litru nafty se řidič nemusí ani moc snažit.

MOTOR
Pod kapotou pracuje jeden z posledních zástupců turbodieselů se vstřikováním čerpadlo-tryska.

KLADY A ZÁPORY

+ Nízká spotřeba paliva
+ Velký vnitřní prostor
+ Kvalitní zpracování
- Hlučnější motor
- Relativně vysoká cena

AUTOR: Jakub Stehlík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů