Čtvrtek, 28. března 2024

Tekuté dřevo - inovace pro automobilový průmysl

Tekuté dřevo - inovace pro automobilový průmysl

V rámci svého závazku navyšovat podíl obnovitelných materiálů ve výrobě automobilových součástí zkoumá evropské výzkumné středisko společnosti Ford v německém Aachenu možnosti nového materiálu - tzv. tekutého dřeva. Jeho využitelnost bude vyhodnocována během tříletého projektu, který byl zahájen v květnu letošního roku. Výroba tekutého dřeva je odvozena od postupů používaných při produkci pryžových směsí. Výsledná kombinace dřeva a plastu neabsorbuje vlhkost, což přispívá k větší trvanlivosti materiálu. V jeho prospěch hovoří rovněž skutečnost, že jako vstupní surovinu lze použít nezpracované dřevo a dokonce i dřevěný odpad.

Další výhodou je, že tato nová technologie výrazně zlepšuje těsnost dřevěných vláken a zadržuje nepříjemné pachy. Materiál lze proto použít i v automobilových interiérech, ale také v motorovém prostoru, např. při výrobě držáků akumulátorů.

Dřívější analýzy prokázaly vynikající recyklovatelnost tekutého dřeva, jelikož ho lze zpracovat až pětkrát. Celková bilance oxidu uhličitého je proto téměř neutrální.

Až dosud se tekuté dřevo používalo pouze při výrobě nejkvalitnějších stavebních materiálů, které se nelisují. Značná viskozita, daná vysokým podílem dřeva (60 až 80 %), činí však tento materiál nevhodným pro použití v konvenčních vstřikovacích lisech, které dnes představují jediný hospodárný způsob masové výroby plastových součástí. Vyřešit tento problém patří k hlavním cílům projektu.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů