Pátek, 19. dubna 2024

Svatostánek ekologie v líhni automobilů

Svatostánek ekologie v líhni automobilů

Efektní kulisou pro výstavu se zelenou tematikou nemusejí být nutně kytičky a zvířátka, pozornost dokáže vzbudit také futuristicky laděný interiér. Příkladem může být třeba designové "podhoubí" nové stálé výstavy Level Green, jež vytvořilo v německé mekce automobilistů, konkrétně v zábavním parku Autostadt ve Wolfsburgu, architektonické studio Jürgen Hermann Mayer Architects z Berlína.

Sexy zaoblené tvary evokující vesmírný koráb, jarní zeleň a hlavně nenápadně skryté poselství: znak pro recyklaci plastů zdeformovaný tak, že ho nepozná ani ekologický aktivista. To jsou některé z předností koncepce, jež dala originální tvář výstavě o udržitelném rozvoji ve vztahu k chování současné společnosti a ekonomii. Nechybí ani dotek moderní techniky: různorodé interaktivní panely s dotykovými displeji, jež zvídavé návštěvníky poučí o rozsahu klimatických změn v budoucnu, s nejnovějšími vědeckými poznatky či ekologickými koncepty zítřka a dalšími užitečnými informacemi. Chytré panely vytvořili pro účely výstavy designéři z berlínského ateliéru Art + Com.

Interiér výstavy Level Green navrhli tvůrci z J. H. Mayer Architects.Výstava Level Green (Úroveň zeleně) se nachází v prvním patře Autostadtu a celkem zabírá úctyhodnou plochu tisíc metrů čtverečních. Základním stavebním prvkem koncepce je zelená linka svítící na černém pozadí, počítačově zmorfovaný symbol recyklace: trojúhelníček složený z trojice šipek. Autoři znak proměnili pomocí počítačové grafiky, znásobili a poté ho převedli do trojrozměrného prostoru. V praxi výsledek připomíná "nekonečnou" organickou strukturu, jež zdobí nejen stěny, ale vystupuje také do prostoru. Vyrobena je z MFD desek různé tloušťky, které jsou ukotveny v betonové podlaze pomocí ocelových úchytů. Povrch prostorové skulptury je opatřen speciálním nátěrem, jenž se používá k lakování karoserií aut.

Zábavní město Autostadt ve Wolfsburgu vzniklo v roce 1994 jako součást areálu automobilky Volkswagen.

Foto: Jürgen Hermann Mayer Architects

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů