Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mimozemská vize BMW má ráda přírodu

Mimozemská vize BMW má ráda přírodu

Studii sportovního auta budoucnosti hodlá na autosalonu ve Frankfurtu představit mnichovská automobilka. Koncept Vision sice umí pokořit 250 km/h, jenže také se s ním dá jet za čtyři litry na sto kilometrů.

BMW pro studii zvolilo karoserii 2+2 - tedy kupé s nouzovými sedačkami vzadu. Automobilka ovšem na vozu především demonstruje schopnosti pohonného ústrojí ActiveHybrid. S ním v polovině září ve Frankfurtu uvede do světa sériové hybridní verze modelů 7 a X6. Koncept Vision ukazuje, jak daleko lze v současné době se vstřícností k životnímu prostředí pod nálepkou hybridů dojít.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobnosti o hybridním BMW X6

K ujetí sto kilometrů by mělo stačit 3,8 litru nafty.A je to pořádný kus cesty. Vůz dokáže z nuly na stovku akcelerovat za 4,8 sekundy a jeho rychlost je omezena na 250 kilometrů v hodině. Průměrnou spotřebu však lze udržet na 3,76 litru na sto kilometrů. Emise oxidu uhličitého činí 99 gramů na kilometr.

O pohon studie Vision se stará tříválcový turbodiesel o objemu 1,5 litru a dva elektromotory, z nichž každý pohání jednu z náprav. Celkový výkon auta dosahuje 356 koní a točivý moment vrcholí hodnotou 800 newtonmetrů.

ČTĚTE TAKÉ: Speciálnímu BMW 320d stačí 4,1 litru nafty

Kabina se chlubí trojrozměrným head-up displejem před řidičem.Koncept Vision je navíc takzvaným plug-in hybridem, takže zabudované lithium-polymerové akumulátory lze dobíjet z běžné zásuvky. Pohon vozu může zajišťovat buď pouze elektrická energie, anebo kombinace turbodieselu s elektromotory. Ze sítě o napětí 220 voltů se vůz dobije během dvou a půl hodiny, zásuvka na 380 voltů urychlí dobíjení na 44 minut. Úsporu energie podporují rekuperační brzdy, které uchovávají kinetickou energii auta uvolněnou při brzdění.

Z nuly na stovku se Vision dokáže rozjet za 4,8 sekundy.Výhradně na elektřinu je studie Vision schopna urazit kolem 50 kilometrů, spalování nafty prodlouží dojezd na téměř 700 kilometrů. Výrazný podíl na tom má i nízký součinitel odporu vzduchu, který vyjadřuje hodnota 0,22.

Foto: BMW

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů