Pátek, 19. dubna 2024

Automobilky sází na

Automobilky sází na

Na frankfurtském autosalonu se představí 82 nových vozů. Cestou z krize může být výroba vozů šetrných k životnímu prostředí.

Frankfurtský autosalon, který je jednou z pěti největších akcí svého druhu na světě, chce ukázat cestu, kudy ven z ekonomické krize. Šrotovné, které výrobcům automobilů pomohlo přečkat těžké období, v řadě zemí již skončilo nebo dobíhá a nyní je na samotných výrobcích, aby udrželi své místo na trhu.

Automobilky proto na veletrhu, který byl včera přístupný pouze pro novináře a veřejnosti své brány otevře tento čtvrtek, představují celou řadu vozů šetrných k životnímu prostředí. K vidění jsou například automobily na elektrický pohon nebo vozy s úspornými klasickými agregáty.

Hybridní auta potkáte na výstavišti skoro všude. Vedle tradičních, jako je Toyota nebo Honda, představí hybridní vozy i BMW, Mercedes nebo Peugeot. Francouzská značka představí model Peugeot iOn, vyvinutý ve spolupráci s Mitsubishi Motors Corporation. Elektrický vůz, který je svým dojezdem 130 kilometrů určen do městského provozu, má být na trh uveden již příští rok.

K vidění ve Frankfurtu bude také nová Toyota Prius, která je vybavena technologií "plug-in" umožňující dobíjet akumulátory elektromotoru zapojením do zásuvky.

Velký zájem organizátoři čekají o znovuzrozenou východoněmeckou legendu Trabant, která má být vybavena elektromotorem.

Na domácí půdě se chce vytáhnout Mercedes. Chystá premiéru třídy E ve verzích kombi a kabrio. Velký povyk bude určitě kolem premiéry mercedesu třídy B označeného F-Cell. Poprvé do sériové výroby totiž vstoupí vůz poháněný palivovými články.

Mladoboleslavská Škoda Auto na německém veletrhu veřejnosti přestaví svůj dosud nejdražší vůz Škoda Superb Combi. Podle mluvčího firmy Evžena Krauskopfa škodovka očekává, že by do konce roku mohla prodat zhruba dva tisíce těchto nových vozů. Vedle kombíkového superbu bude stánek mladoboleslavské automobilky lákat třeba na octavie jezdící na plyn LPG.

Prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn věří, že díky evropskému šrotovnému by se letos v Česku mohla výroba aut přiblížit jednomu milionu. "Efekt šrotovného v Německu byl velký, zároveň nošovická Hyundai najíždí na plnou výrobu, takže je stále reálné, že se v Česku letos vyrobí milion vozů," uvedl Jahn.

Od ledna do srpna prodala škodovka celosvětově přes 430 tisíc vozů, což je zhruba o osm procent méně než vloni.

Hyundai v Německu představuje model Hyundai Tucson, nástupce modelu ix35, který bude vyrábět závod sesterské automobilky Kia ve slovenské Žilině.

Velmi očekávanou novinkou je i nový Opel Astra, jehož výbava je doplněna o luxusní prvky převzaté z modelu vyšší třídy Opel Insignia.

Živo bude také u Citroënu, kde se čeká odhalení nové generace malého modelu Citroën C3, společně s ním se představí sériová podoba luxusněji pojatého malého auta nesoucí název Citroën DS3.

Přestože se svět nyní potýká s následky ekonomické krize, sjelo se do Frankfurtu nebývalé množství superdrahých vozů. V premiéře bude například představeno Ferrari 458 Italia, Aston Martin Rapide přijede v sériovém provedení, Rolls-Royce představí menší model Ghost, Jaguar nabídne novou generaci modelu XJ a Porsche představí nové verze modelu 911.

Celkem se ve Frankfurtu představí 82 zcela nových vozů nebo nových variant stávajících modelů. Na veletrhu vystavuje 753 firem ze 30 zemí světa. Organizátoři čekají zhruba 750 tisíc návštěvníků, což je o 150 tisíc méně než vloni.


více na www.ihned.cz/obrazem

AUTOR: Jana Horká
AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů