Pátek, 29. března 2024

Obama: auta v USA budou muset mít spotřebu 6,6 litrů

Obama: auta v USA budou muset mít spotřebu 6,6 litrů

Škodlivé emise se za poslední roky ve Spojených státech snížily o devět procent.

V souvislosti s dnešním klimatologickým summitem v OSN načasoval Bílý dům na minulý týden oznámení o nových přísnějších limitech pro auta jezdící v USA. Obecně prezident Obama slíbil toto opatření už v květnu, nyní jsou známa konkrétní čísla.

Ze současné spotřeby 8.6 l/100 km u osobních aut a 10.2 u lehkých nákladních automobilů budou muset výrobci aut v USA od roku 2016 v rámci celé své "flotily" splňovat průměrnou spotřebu 6.6 l/100 km.

"Snižujeme tím spotřebu a zároveň omezujeme znečištění skleníkovými plyny," uvedl prezident Obama. Lester R. Brown, prezident ekologického sdružení Earth Policy Institute k tomu v nedělním Washington Post napsal, že Spojené státy "vstoupily do nové doby, kdy končí století nárůstu karbonových emisí".

Podle Browna se za poslední roky v Americe emise snížily o devět procent, a přestože Brown připouští, že částečně to bylo způsobeno recesí a vyššími cenami pohonných hmot, za hlavní důvod poklesu označuje vetší využívání čistých energetických zdrojů.

V minulém roce vzniklo v USA přes 100 nových větrných farem, čímž celková produkce větrné energie stoupla na zhruba na 34 000 megawattů. Text dále upozorňuje, že každým rokem se v USA v průměru o 40 procent zvyšuje využití solárních panelů. Co ovšem Brown neuvádí, je jiné číslo, podle něhož i přes rychlou výstavbu větrných elektráren pokryje takto získaná energie jen něco málo přes jedno procento úhrnné spotřeby.

Shodou okolností ve stejný den v New York Times, vyšel článek o tom, jak Američané plýtvají energií při využívání spotřební elektroniky. V průměrné americké domácnosti je dnes 25 takových spotřebičů. Mnohé z nich jsou stále zapnuty, jiné v režimu stand by, který rovněž potřebuje elektřinu.

"Vstoupili jsme do nové doby, kde je v zásadě všechno nepřetržitě zapnuto," říká Alan Meier, vědec z Lawrence Berkeley National Laboratory.

Domácí elektronika není na rozdíl od větších spotřebičů podrobena žádným limitům energetické úspornosti.

AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho Zpravodaje z Washingtonu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů