Čtvrtek, 25. dubna 2024

Trnavský PSA má byť centrom pre výrobu ekologických áut

Trnavský PSA má byť centrom pre výrobu ekologických áut


Trnavský závod automobilky PSA Peugeot Citroën by mal byť v budúcnosti jedným z centier francúzskeho koncernu pre výrobu ekologických áut. Po stretnutí s predsedom vlády Robertom Ficom to dnes povedal prezident PSA Philippe Varin. Bližšie plány o rozšírení produkcie alebo zmene vyrábaných modelov však nespresnil. Premiér zámery automobilky privítal a pripustil, že vláda by mohla projekt podporiť.
"Máme tu konkurencieschopný závod ako základ pre rozvoj do budúcnosti. Pretože veci sa menia veľmi rýchlo, musíme sa prispôsobiť a keď bude správny čas, vrátime sa a budeme konkrétnejší," povedal Varin.

V trnavskom závode sa v súčasnosti vyrábajú dva modely - Peugeot 207 a Citroen C3 Picasso, ktorý sa montuje výhradne na Slovensku.

"Spoločnosť PSA Peugeot Citroën považuje trnavskú firmu za firmu, ktorá má najvyššiu konkurencieschopnosť spomedzi celej skupiny, a preto celkom prirodzene spájajú budúcnosť výroby moderných malých automobilov aj s Trnavou. Pôjde o výrobu automobilov, kde emisie oxidu uhličitého budú veľmi nízke. Na druhej strane vláda je pripravená akékoľvek projekty takéhoto typu podporovať (...)," poznamenal po rokovaní Fico.

Sériová výroba v trnavskom závode sa spustila v júni 2006. Vlani zišlo z liniek továrne takmer 186.000 vozidiel, tohtoročná produkcia by mohla dosiahnuť 200.000 áut. PSA na Slovensku zamestnáva 3000 ľudí, ktorí pracujú v dvoch zmenách.

Svoje závody v krajine majú aj ďalšie dve automobilky KIA Motors a Volkswagen. KIA pri Žiline vyrába vozidlá nižšej strednej triedy, Volkswagen sa vo svojom bratislavskom závode sústreďuje na produkciu športovo-úžitkových áut. Automobilový priemysel patrí k najvýznamnejším odvetviam ekonomiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů