Sobota, 20. dubna 2024

Bridgestone představil ekologickou pneumatiku ECOPIA EP150

Bridgestone představil ekologickou pneumatiku ECOPIA EP150

Společnost Bridgestone představila na mezinárodním autosalonu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem novou ekologickou pneumatiku ECOPIA EP150. Tato pneumatika v sobě bravurně spojuje dosud vzájemně si odporující vlastnosti v podobě příkladné bezpečnosti na mokru a menšího valivého odporu. Výsledkem je nižší spotřeba paliva s odpovídajícím snížením emisí CO2.

Inženýři společnosti Bridgestone dosáhli tohoto průlomu vývojem a aplikací technologie materiálů NanoPro-TechTM v kombinaci s novým dezénem pneumatiky. NanoPro-TechTM snižuje součinitel valivého odporu tím, že redukuje energetické ztráty ve vrchní vrstvě směsi během otáčení pneumatiky. Nový dezén pneumatiky je tvořen propojenými bloky a tenkým žebrem. Tato nová konfigurace zvyšuje dosedací tlak a zlepšuje brzdný výkon na mokru.

Pneumatika ECOPIA EP150 má o 15 % menší valivý odpor (v porovnání se současnými produkty Bridgestone shodné velikosti), což vede ke snížení spotřeby paliva a emisí CO2 v průměru o 3 %.

Pneumatika ECOPIA EP150 bude uvedena na trh v průběhu roku 2010 jako originální výbava nových vozů a zároveň obohatí nabídku na trhu náhradních pneumatik. Je určena pro kompaktní a středně velké osobní vozy a bude k dispozici s profilovými čísly 55 až 70 pro kola s průměrem ráfku 14" až 16".

Pneumatiky řady ECOPIA jsou v rámci strategie společnosti Bridgestone účinnou zbraní ve snaze zastavit globální oteplování snižováním emisí oxidu uhličitého, jež jsou přímo úměrné spotřebě paliva. Tohoto cíle lze dosáhnout zmenšováním valivého odporu a/nebo menší surovinovou náročností. Zároveň je však nezbytné udržet na vysoké úrovni jednotlivé výkonové parametry pneumatik zejména v oblasti bezpečnosti.

První pneumatiky ECOPIA nalezly uplatnění v Japonsku v roce 1991 u elektromobilů. V roce 2002 byly na trh náhradních pneumatik uvedeny řady pneumatik ECOPIA M881 a ECOPIA R221 pro nákladní vozidla a autobusy. V roce 2005 představil Bridgestone na japonském trhu pneumatiku ECOPIA M812 pro lehké užitkové vozy a v dubnu 2008 následovala pneumatika ECOPIA EP100 pro osobní vozy.

V Evropě se značka ECOPIA objevila poprvé v roce 1999, kdy na pneumatikách ECOPIA B381 začaly jezdit vozy VW 3L Lupo, následované modely Audi A2. Od roku 2008 vyjíždí z výrobních pásů na pneumatikách ECOPIA EP25 městský vůz Toyota iQ.

V dubnu 2009 představilo evropské zastoupení společnosti Bridgestone řadu ekologických prémiových pneumatik Turanza ER300 ECOPIA. Tyto pneumatiky se již osvědčily mimo jiné jako originální výbava u několika modelů. S novou pneumatikou ECOPIA EP150 přinese Bridgestone bezpečnostní a ekologické přednosti pneumatik ECOPIA také uživatelům malých a středně velkých vozů.

news.autoroad.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů