Středa, 24. dubna 2024

PSA Peugeot Citroën přichází s ekologickou koncepcí svých vozů

PSA Peugeot Citroën přichází s ekologickou koncepcí svých vozů

v roce 2011 se bude používat 20 % "zelených" materiálů
PSA Peugeot Citroën představuje nejnovější vývoj svého plánu na využití zelených materiálů, jehož cílem je omezit ekologickou stopu, kterou po sobě během své životnosti zanechávají všechny vozy skupiny.

Skupina si stanovila ambiciózní cíl v oblasti ekologické koncepce: dosáhnout toho, aby do roku 2011 bylo 20 % polymerů používaných pro výrobu automobilů tvořeno zelenými materiály. Auto je vyrobeno ze 70 % z kovů, které se již z velké části recyklují, z 5 % různými materiály (sklo,..), z 5 % z kapalin a zbytek tvoří plasty (polymery).

Zelené materiály zahrnují přírodní vlákna (len, konopí), recyklované nekovové materiály a biomateriály (které nepocházejí z ropy, ale z obnovitelných zdrojů). Jejich využitím se umožní snížit množství plastů fosilního původu a zvýší se suroviny obnovitelného původu, některé díly se odlehčí, omezí se emise CO2 vznikající výrobou plastů a podpoří se recyklace plastů.

Vzhledem k ubývání zdrojů na Zemi je naprosto nezbytné optimalizovat jejich využívání. Na konec životnosti vozu se tedy myslí již při přípravě jeho návrhu, kdy se klade důraz na recyklovatelnost materiálů, aby se omezil potenciální dopad vozů vyřazených z provozu. Využít nebo recyklovat lze minimálně 85 % váhy vozu a dalších 10 % lze využít pro rekuperaci energie.

Hlavním rysem akčního plánu skupiny PSA Peugeot Citroën, který byl zahájen v roce 2008, je to, že se týká všech vozů skupiny a všech tří skupin zelených materiálů. U každého návrhu nového vozu se musí využít větší množství zelených materiálů. Postup se týká také existujících vozů, do nichž se zelené materiály zahrnují již během výroby. Týmy úzce spolupracují s dodavateli, a využívají tak nejnovější materiály.

Toto úsilí rovněž dodává nový impuls i průmyslu využívajícímu recyklované materiály. Téma biomateriálů je v automobilovém průmyslu stále ve stádiu výzkumu. Vznikla díky němu vědecká partnerství sdružující státní výzkumné laboratoře, chemické firmy a výrobce automobilových dílů.
Cílem těchto partnerství je urychlit využívání těchto materiálů v automobilovém průmyslu.

www.periskop.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů