Pátek, 19. dubna 2024

Elektromobily nejsou ekologičtější než klasická auta

Elektromobily nejsou ekologičtější než klasická auta

Konečně to někdo řekl nahlas. Elektromobily poháněné elektřinou nejsou ekologičtější než klasické automobily. Elektřina, která je pohání, se totiž musí někde vyrobit, a většinou je to stále v uhelných elektrárnách.

Studie americké Národní rady pro výzkum (NRC), z níž předchozí myšlenky pocházejí, navíc říká, že výroba v USA politicky protežovaných elektromobilů zatěžuje životní prostředí více než produkce běžných automobilů.

"Pokud se mají elektromobily stát zelenou alternativou, musí se při výrobě elektřiny omezit podíl uhlí nebo se musí vyvinout čistší technologie jeho spalování," řekl ke zprávě 'Skryté náklady energie' šéf jejího autorského týmu Jared Cohon. Podle něj musí větší podíl na produkci elektřiny v USA získat jádro a obnovitelné zdroje, jinak elektromobily nebudou o nic "zelenější" než auta na ropná paliva.

Zhruba polovina elektřiny v USA se vyrábí spalováním uhlí, které emituje mnohem více znečišťujících látek ohrožujících lidské zdraví než ropné uhlovodíky.
Za škody na lidském zdraví může i výroba elektromobilů
Zpráva vyčíslila také škody způsobené energetickou produkcí v USA na lidském zdraví, zemědělství a rekreaci v roce 2005 na 120 miliard dolarů (asi 2,1 bilionu Kč). Produkce elektřiny byla zodpovědná za více než polovinu těchto škod.

Výrazné škody na zdraví a životním prostředí působí také výroba elektromobilů, kde je energeticky náročná zejména produkce baterií. Tyto náklady mohou být u elektromobilů o zhruba 20 procent vyšší než u běžných automobilů.

Náklady emisí z výroby a provozu elektromobilů v roce 2005 se podle zprávy pohybovaly mezi 0,20 centu až 15 centy na ujetou míli, zatímco u benzinových aut to byli mezi 0,34 centu až 5,04 centu na míli. Zpráva také odhaduje, že pokud se v USA výrazně nezmění výroba elektrické energie, budou provoz a výroba elektromobilů nákladnější proti benzinovým autům ještě v roce 2030.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů