Čtvrtek, 25. dubna 2024

Honda CR-Z Hybrid Coupe: dvoumístný ekolog odhalen

Honda CR-Z Hybrid Coupe: dvoumístný ekolog odhalen

Autosalon Detroit Motor Show už nabídl několik zajímavých novinek (viz. například nová generace Fordu Focus). Japonská Honda zde ve světové premiéře představuje další a neméně zajímavý automobil. Jedná se o dvoumístné hybridní kupé, které nese označení CR-Z. V základu nabídne maximální výkon 122 koní.

Pokud vám je tento vůz povědomý, pak se úplně nemýlíte. Na tokijské autoshow byl představen koncept, který se prakticky nelišil od současného sériového provedení. Rozdíly najdeme pouze v detailech typu jiných disků kol, větších zpětných zrcátek nebo přemístěného loga této automobilky.

Interiér je pouze dvoumístný a po vzoru svých už zaběhnutých sourozenců patřičně futuristický. V tomto směru šla Honda zase o kousek dál, na což si ostatně můžete udělat pomocí přiložené fotogalerie vlastní názor.

Pod kapotou je umístěna benzinová jedna-pětka i-VTEC, která je doplněna o systém IMA (Integrated Motor Assist). Jedná se o zabudovaný elektromotor o výkonu 10 kW, který klasicky pomáhá při akceleraci a během brzdění mění kinetickou energii zpět na tu elektrickou, která se dále ukládá do Nim-H akumulátorů.

Pohonná jednotka dá dohromady 122 koní při 6000 ot/min a 175 Nm v rozmezí od 1000 do 1500 ot/min. Tato čísla se týkají pouze standardní verze vybavené šestistupňovou manuální převodovkou. Kdo si objedná bezstupňové CVT, ten se bude muset spokojit s točivým momentem sníženým na 168 Nm.

Spotřeba by se měla pohybovat v případě standardní verze kolem sedmi litrů. Přesné údaje hovoří o spotřebě 7,6 l/100 km v městském provozu a o 6,4 l/100 km mimo. Vůz dále nabízí tři úrovně nastavení (Sport, Normal, Economy). Změna se týká nejen řízení a motoru, ale také klimatizace. Do prodeje na americkém trhu vstoupí tento hybrid v druhé polovině roku. Na výběr bude výbava Base nebo Ex.

www.zavolantem.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů