Čtvrtek, 18. dubna 2024

VW podporuje zemní plyn

VW podporuje zemní plyn

Volkswagen ve spolupráci s magazínem FLEET firemní automobily uspořádal v květnu akci Volkswagen CNG Tour zaměřenou na využití zemního plynu jako paliva v automobilové dopravě. Akce, jejíž program zahrnoval přednášky a diskusi na téma využití CNG v dopravě, se zúčastnilo 25 českých manažerů, pro které je tato problematika zajímavá z hlediska dalšího vývoje vozových parků jejich firem.

Vlastnostem CNG jako automobilového paliva a rozvoji sítě čerpacích stanic se věnovali Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie, a Lubomír Kolman ze společnosti RWE. Podle plánu má být v ČR vybudováno do roku 2020 různými investory okolo 350 čerpacích stanic, čímž by byly vytvořeny podmínky pro výraznější rozšíření tohoto druhu pohonu. Stlačený zemní plyn má také až do roku 2012 garantovánu nulovou spotřební daň, přičemž následně bude daňové zatížení tohoto paliva navyšováno postupně a jen tolik, aby v roce 2020 dosáhlo minimální hranice vyžadované Evropskou unií. Díky tomu je CNG pro příští roky perspektivním palivem a jeho cenová výhodnost není jen krátkodobým faktorem.

Volkswagen se pohonu na stlačený zemní plyn (CNG) systematicky věnuje, a firma v rámci zmíněné akce představila průřez svou aktuální nabídkou vozidel na toto alternativní a ekologické palivo. Jejím těžištěm jsou modely řady EcoFuel - Passat, Touran a Caddy.

Nádrže na CNG jsou u všech vozů Volkswagen integrovány do konstrukce automobilu a nijak nesnižují jejich užitnou hodnotu. VW Passat je poháněn inovativním dvojitě přeplňovaným agregátem
1.4 TSI o maximálním výkonu 110 kW, který spaluje jak benzin, tak zemní plyn, aniž by to bylo znát na jeho výkonnosti. Jízdní dosah s využitím zásoby obou paliv převyšuje 900 km, na samotný zemní plyn ujede tento vůz okolo 460 km. Při spotřebě 4,6 kg CNG na 100 km pak vychází cena za palivo na jeden ujetý kilometr pod hranicí 1 Kč/km. I v porovnání s velmi úspornou vznětovou verzí jsou tedy náklady na pohonné hmoty výrazně nižší.

Podstatné bylo, že účastníci Volkswagen CNG Tour si vozy této značky mohli také vyzkoušet v praxi. Martin Lang, VIP & Fleet Sales Manager značky Volkswagen osobní vozy, k tomu uvádí: "Účastníci měli o problematiku zájem a bylo vidět, že o využívání CNG již něco vědí. Zaznamenali jsme i velmi pozitivní ohlasy na jízdu s testovacími automobily. Účastníci byli překvapeni jejich výkonem a jízdní dynamikou a při závěrečném vyhodnocení jsme zjistili, že i spotřeba byla velmi příznivá. Běžně se pohybovala okolo 4,3 kg/100 km a řidič, se kterým jsem absolvoval cestu, dosáhl dokonce hodnoty 3,7 kg/100 km."

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů