Pátek, 19. dubna 2024

TNT Express doručí v Paříži více zásilek pomocí elektromobilů

TNT Express doručí v Paříži více zásilek pomocí elektromobilů

Společnost TNT Express France nasadila v Paříži do provozu dalších 15 vozidel na elektrický pohon. Pařížská flotila firmy se tak rozrostla o 12 tricyklů, dva elektromobily Micro-Vett a dodávku značky Modec. Francouzská TNT nyní provozuje v deseti městech celkem 45 vozů s nulovými emisemi.

TNT Express začala používat tricykly k doručování lehčích zásilek v Paříži již začátkem tohoto roku v reakci na neustále rostoucí hluk, znečištění a dopravní zácpy, které přepravu ve městech provází. Podle TNT obslouží pařížští kurýři na trojkolkách měsíčně 12 000 zákazníků a přepraví na 20 000 zásilek lehčích než 30 kg. Tricykl má přepravní kapacitu až 2 m3, nosnost je téměř 80 kg.

Pro přepravu větších zásilek bude TNT nově využívat dodávku značky Modec s užitkovou nosností 2 tuny a také elektromobily Micro-Vett Fiat Fiorino s nosností 400 kg a dojezdem 110 km na jedno nabití. Vzhledem k předpokladu 80 ujetých kilometrů a 50 doručených zásilek denně jsou tyto technické vlastnosti vozu plně dostačující.

Podle zákona přijatého v roce 2009 budou mít firmy ve Francii brzy povinnost uvádět vliv svých služeb a produktů na životní prostředí. Každý zákazník tedy bude mj. informován o množství uhlíkových emisí a dalších dopadech, které provází celý životní cyklus dané služby nebo produktu. Lze očekávat, že tyto údaje můžou výrazným způsobem ovlivnit trh.

Společnost TNT se již dříve zavázala do roku 2020 snížit firemní index CO2, ve srovnání s rokem 2007, o 45 %. Index započítává oxid uhličitý z operací samotné TNT (tj. bez subdodavatelů) a zahrnuje emise dodávek, nákladních vozů, kamionů, evropské letecké přepravní sítě, dlouhých letů a také budov. V následujících třech letech TNT například pořídí 3 000 elektrických vozidel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů