Pátek, 19. dubna 2024

J.D. Power: Prodej elektromobilů a hybridních vozů poroste

J.D. Power: Prodej elektromobilů a hybridních vozů poroste

Celosvětový prodej elektromobilů a hybridních automobilů kombinujících elektrický motor se spalovacím v roce 2020 stoupne na 5,2 milionu vozů z 954.500 vozů předpokládaných v letošním roce. Předpověděla to ve své studii výzkumná společnost J.D. Power and Associates. Podíl elektromobilů a hybridních vozů na celém automobilovém trhu by tak měl stoupnout na 7,3 procent ze současných 2,2 procenta. I tak ale zůstane na relativně nízké úrovni.

Podle J.D. Power bude obtížné přesvědčit velké množství motoristů, aby přešli od automobilů s klasickým pohonem k hybridním vozům a elektromobilům. Poptávku po těchto vozech by sice mohl podpořit výrazný nárůst cen benzinu, průlom v ekologických technologiích, který by snížil náklady, či koordinovaná vládní podpora prodeje, žádný z těchto scénářů však podle současných informací není pravděpodobný, tvrdí studie.

"Ačkoli u vlád, médií a ekologů existuje značný zájem o podporu elektromobilů a hybridních vozů, o jejich komerčním úspěchu nakonec rozhodnou spotřebitelé," uvedl viceprezident společnosti J.D. Power pro automobilové aktivity John Humphrey. "Na základě našeho výzkumu postojů spotřebitelů neočekáváme v příštím desetiletí masový přechod k ekologickým vozidlům," dodal.

Spotřebitelé mají podle studie obavy například ohledně vzhledu ekologických vozidel, jejich výkonu a dojezdové vzdálenosti, spolehlivosti nových technologií či délky nabíjení baterií. Ještě důležitější jsou ale finanční důsledky koupě vozidla s alternativním pohonem. Ačkoli mnozí spotřebitelé po celém světě tvrdí, že mají o hybridní vozy a elektromobily zájem kvůli předpokládané úspoře pohonných hmot a šetrnosti k životnímu prostředí, jejich nadšení ochabne, jakmile zjistí, o kolik více budou při koupi těchto vozů nuceni zaplatit oproti klasickým modelům.

"Mnozí spotřebitelé říkají, že jsou znepokojeni kvůli životnímu prostředí. Jakmile ale zjistí, kolik je ekologické vozidlo bude stát, jejich altruistický postoj značně zeslábne," řekl Humphrey. "Například v USA počet spotřebitelů projevujících zájem o koupi hybridního vozu klesne zhruba o 50 procent, jakmile tito spotřebitelé zjistí, že si při koupi takového vozu připlatí v průměru 5000 dolarů (90.000 Kč)," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů