Čtvrtek, 28. března 2024

GM přijme tisícovku zaměstnanců pro vývoj elektromobilů a hybridů

GM přijme tisícovku zaměstnanců pro vývoj elektromobilů a hybridů

Největší americká automobilka General Motors přijme během dvou let tisíc nových inženýrů a vědeckých pracovníků. Ti budou mít za úkol pomoci s vývojem hybridních vozů a elektromobilů. Oznámila to dnes firma při ceremoniálu k zahájení tovární výroby elektromobilu Chevrolet Volt.

"(Nový Volt) je prvním krokem na dlouhé cestě vývoje této technologie v této zemi a v této firmě," uvedl generální ředitel GM Dan Akerson, který přijel na pódium v prvním automobilu Volt vyrobeném pro komerční účely. GM v prosinci začne automobily Volt v omezeném množství prodávat v některých částech Spojených států. V příštím roce hodlá prodej rozšířit a plánuje rovněž vývoz těchto automobilů do zahraničí.

Chevrolet Volt nedávno získal v anketě časopisu Green Car Journal ocenění ekologický automobil roku. Volt je možné zařadit mezi takzvané plug-in hybridy, tedy vozy kombinující elektrický pohon s benzinovým nebo naftovým, jejichž baterie lze dobíjet připojením do zásuvky. Kola tohoto vozu ale uvádějí do pohybu pouze elektromotory a spalovací motor slouží jen pro dobíjení baterií nebo přímé napájení elektromotorů pomocí generátoru.

Automobilka GM se tento měsíc po více než roce vrátila na burzu. Firma získala prodejem svých akcií 23,1 miliardy dolarů (přes 440 miliard Kč). Její primární nabídka akcií (IPO) se tak stala největší na světě.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Firma letos ve třech čtvrtletích vydělala celkem pět miliard dolarů a je na cestě k prvnímu celoročnímu zisku od roku 2004.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů