Čtvrtek, 28. března 2024

Mercedes SLS AMG E-Cell: zážitek bez špetky emisí

Mercedes SLS AMG E-Cell: zážitek bez špetky emisí

Ve Stuttgartu se rozhodli dokázat, že ekologie může být i zábavná. Každý si totiž pod pojmem "elektromobil" představí nudné malé auto do města s mizerným dojezdem a jízdními vlastnostmi. To rozhodně neplatí pro Mercedes-Benz SLS AMG E-Cell. Zatím jediný exemplář na světě HN vyzkoušely na závodní trati ve španělské Valencii.

Jak název napovídá, konstrukčně vychází ze supersportu SLS AMG. Liší se od něj v mnoha detailech, například už do očí bijícím matně žlutým lakem podobným zvýrazňovači nebo černými koly.

Pod kapotou se nenachází mohutný atmosférický osmiválec, místo něj jsou na každé nápravě dva elektromotory, vozu dodávají celkový výkon 533 koní a maximum točivého momentu 800 Nm. Elektromobil proto za spalovacím sourozencem příliš nezaostává. Zrychlení z nuly na 100 km/h zabere 4 sekundy, což je jen o dvě desetiny více. Maximální rychlost je omezena na 250 km/h.

Oproti jízdě v "běžném" supersportu je svezení v elektromobilu těžko popsatelným zážitkem. Předně váš mozek musí pochopit, že při akceleraci se místo řevu motoru dočká jen stále intenzivnějšího hvízdání elektrických jednotek. Navíc chybí i škubání automatické převodovky. Tady je pouze jediný rychlostní stupeň a konstantní zátah jako ve vlaku.

elektromobil
Z nuly na sto za 4 sekundy
Díky dvěma elektromotorům na každé nápravě má auto výkon 583 koní.

AUTOR: Jan Markovič
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů