Pátek, 29. března 2024

MŽP chce síť 250 stanic pro auta na stlačený plyn,nyní jich je 33

MŽP chce síť 250 stanic pro auta na stlačený plyn,nyní jich je 33

V Česku musí být postaveno alespoň 250 plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG), aby bylo pro motoristy výhodné toto ekologické palivo používat. Na konferenci o využití CNG v dopravě to dnes prohlásil náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč. Český plynárenský svaz počítá se stavbou 100 plnicích stanic, v současné době jich v zemi funguje 33.

Snížení negativního dopadu dopravy na životní prostředí je jedním z hlavních cílů, které si ve strategii rozvoje do roku 2025 stanovilo i ministerstvo dopravy. "Prioritou je CNG a elektromobilita," prohlásil Ivo Toman, náměstek ministra dopravy. Podle něj je největší překážkou v nahrazení neekologických paliv vyrobených z ropy šetrnějším zemním plynem nedostatečná síť doplňovacích stanic a nízká nabídka vhodných vozidel.

Podle Miloše Kabrdleho z Českého plynařského svazu v současné době v Česku jezdí na stlačený zemní plyn 2700 vozidel.

Prodej stlačeného zemního plynu v Česku dosáhl v roce 2010 zhruba 10 milionů kubických metrů. Podle Tomana ministerstvo dopravy očekává masivní nárůst množství prodaného CNG až na úroveň 800 milionů kubických metrů do roku 2020, což souvisí s plánem Evropské komise do tohoto roku snížit závislost na ropě o pětinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů