Pátek, 19. dubna 2024

Europoslanci zpřísnili emisní limity pro malé nákladní vozy

Europoslanci zpřísnili emisní limity pro malé nákladní vozy

Malé nákladní automobily do 3,5 tuny budou muset od roku 2014 vypouštět méně emisí oxidu uhličitého. Schválil to dnes Evropský parlament. Výrobce, jejichž vozy by nesplňovaly stanovený objem emisí, čekají pokuty.

Od roku 2014 nebude smět 70 procent nově vyrobených malých nákladních vozů v EU, pro něž se často používá označení van, vypustit více než 175 gramů CO2 na kilometr. V roce 2017 tento limit bude platit pro průměr všech nově vyrobených vozů. Pro rok 2020 přitom zákonodárci stanovili emisní limit na 147 gramů CO2 na kilometr.

"V případě této legislativy bylo velmi složité najít správný poměr mezi ambiciózními cíli pro životní prostředí a cíli, které budou dosažitelné pro výrobce. Toto je dobrá dohoda pro životní prostředí, výrobce vanů a pro jejich uživatele napříč celou Evropskou unií," uvedl britský europoslanec Martin Callan.

Pokud se výrobcům nepodaří plnit nová pravidla, u každého nového vozu zaplatí pokutu ve výši 95 eur (asi 2300 korun) za gram CO2, který auto bude vypouštět nad stanovený limit. Pokud se naopak automobilkám podaří vyrábět ekologičtější vozy, než jim stanovují unijní pravidla, získají takzvaný superkredit.

Za každý vůz, který vypustí méně než 50 gramů CO2 na kilometr, si výrobci budou moci mezi lety 2014 až 2015 započítat celkem 3,5 vozu. V roce 2016 si započítají 2,5 vozu a v roce 2019 1,5 vozu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů