Pátek, 19. dubna 2024

E.ON jako první v republice obohacuje CNG o bioplyn

 E.ON jako první v republice obohacuje CNG o bioplyn

Další milník v ekologizaci dopravy představuje dodávka bioplynu do plnících stanic na stlačený zemní plyn, kterou od 1. 3. 2011 zahajuje energetická společnost E.ON. Energetická společnost E.ON bude od 1. března 2011 dodávat do svých plnících stanic stlačený zemní plyn s dvacetiprocentní příměsí bioplynu. Stane se tak historicky první dodavatelem CNG v České republice, který k takovému kroku přistoupil. "Jde nám o to, abychom ještě více podpořili ekologické benefity plynoucí z využívání CNG v dopravě," prohlásil místopředseda představenstva E.ON Energie Jiří Šimek.

Mezi významné výhody tzv. čištěného bioplynu jako paliva patří fakt, že se dá se zemním plynem mísit v libovolném poměru, protože má prakticky stejné složení. Z toho vyplývá, že bioplyn nevyžaduje výstavbu speciální transportní a plnící infrastruktury. "Jeho masivnější využití v dopravě je tak omezeno pouze nízkou sítí plnících stanic CNG," dodal Jiří Šimek.

Energetická společnost E.ON v současné době provozuje už tři vlastní plnící stanice - v Českých Budějovicích, Úpici a Svobodě nad Úpou. CNG obohacené o bioplyn bude dodáváno i do domácích plniček CNG. Ty jsou součástí společné nabídky společností E.ON a Mercedes-Benz na zvýhodněné zakoupení vozů Mercedes s pohonem na CNG v České republice.

Zahraniční zkušenosti ukazují na rostoucí využití bioplynu v dopravě jako alternativního a obnovitelného paliva. Klasickým příkladem zavedeného využívání bioplynu v dopravě jsou skandinávské země. Je to dáno cenovou situací na jejich energetickém trhu, tradicí a v některých případech dokonce i daňovou politikou.

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON Energie AG. E.ON Energie AG je největší soukromý poskytovatel energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,4 milionu zákazníků a její podíl na trhu činí asi 20 %. V oblasti plynu disponuje více než 4.000 km dlouhou sítí. V jižních Čechách už zásobuje plynem více než 110.000 zákazníků a od května letošního roku nabízí dodávku plynu na celém svém distribučním území.

Zdroj: www.petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů