Pátek, 26. dubna 2024

BMW i - synonymum pre ekologicky ladené autá z Mníchova

BMW i - synonymum pre ekologicky ladené autá z Mníchova

BRATISLAVA. Mníchovská automobilka BMW zakladá novú divíziu "i", ktorá bude mať na starosti vývoj a výrobu ekologicky ladených áut. Prvé z nich - elektromobil určený pre jazdu v meste a jeho blízkom okolí - sa na trhu objaví v roku 2013. Vozidlo dostane označenie BMW i3.

Zatiaľ dva typy

Na opačnej strane ponuky bude stáť BMW i8 - plug-in hybrid s karosériou typu kupé. Ako naznačujú obrázky, po dizajnovej stránke sa inšpirovalo štúdiou Vision EfficientDynamics, prvýkrát predstavenou na frankfurtskom autosalóne v roku 2009.

Tá rovnako využíva hybridnú techniku, zloženú z dvoch elektromotorov a vznetového trojvalca (celkový výkon sústavy predstavuje 241 kW/328 k).

BMW "i" budú vyrábať v Lipsku

Obe BMW i budú spočívať na hliníkovej platforme, doplnenej o karosériu vyrobenú z plastov vystužených uhlíkovými vláknami (CFRP). Ich výroba má prebiehať v Lipsku. BMW tam vytvorí 800 nových pracovných miest a do továrne investuje 400 miliónov eur.

Automobilka zároveň nadviazala spoluprácu so spoločnosťou My City Way, ktorá vyvinie globálnu aplikáciu pre mobilné telefóny, informujúcu o aktuálnej doprave a voľných parkovacích miestach v rôznych kútoch sveta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů