Pátek, 19. dubna 2024

Brněnská spalovna obnovuje vozový park za 43 milionů korun

Brněnská spalovna obnovuje vozový park za 43 milionů korun

Brněnská spalovna obnovuje svůj vozový park. Za víc než 43 milionů korun kupuje 12 nových vozidel na svoz komunálního odpadu. ČTK to zjistila z informačního systému o veřejných zakázkách. Vozy jí dodá vítěz výběrového řízení - firma VSP Auto z Plzně.

Podle zástupce VSP Auto jde o 12 vozů značky Mercedes-Benz, které firma dodá spalovně během následujících tří let.

Spalovna už loni pořizovala od stejné firmy speciální vůz pro svoz směsného komunálního odpadu, vybavený myčkou sběrných nádob. V roce 2009 spalovna pořídila například čtyři speciální auta pro svoz velkoobjemových kontejnerů a vozidlo na tříděný odpad.

Brněnská spalovna má za sebou modernizací za dvě a půl miliardy korun. V novém bloku jsou dva nové kotle a turbína pro výrobu proudu, při spalování odpadu se vyrábí i teplo a elektřina.

Do Brna tak nyní vozí popeláři odpad nejen z města, ale i z obcí v okolí moravské metropole. Spálení odpadu má nyní vyjít levněji než jeho uložení na skládky. Právě energetické využití tepla ze spalovny je klíčovou změnou, jíž modernizace přinesla. Prodej tepla i proudu umožňuje spalovně požadovat za přivezený odpad nižší cenu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů