Sobota, 20. dubna 2024

Studenti představili v Sokolově modely na alternativní pohon

Studenti představili v Sokolově modely na alternativní pohon

Na 120 modelů vozítek na alternativní pohon se dnes sešlo v Sokolově na třetím ročníku soutěže středních a nově i základních škol Newton Cup. Soutěž pořádá Integrovaná střední škola technická a ekonomická (ISŠTE) Sokolov, která se kromě jiného věnuje i výuce solárních technologií. Úroveň modelů podle pořadatelů rok od roku stoupá, řekl dnes ČTK Jana Gondíková z ISŠTE.

Pořadatelé letos vyhlásili soutěž v šesti kategoriích, házedla, házedla poháněná gumovým svazkem, auta poháněná vrtulí, modely poháněné sluncem, modely poháněné stlačeným vzduchem a modely poháněné vodou. "Museli jsme ale zařadit ještě jednu kategorii, modely poháněné natočenou gumičkou," doplnila Gondíková.
Zejména modely poháněné sluneční energií a modely poháněné vodou, přesněji elektrolýzou, jsou technicky náročné, a tak s nimi přicházejí hlavně studenti elektrotechnických střední škol. Přihlásily se ale i základní školy a také partnerská střední škola z Německa.

Modely musejí studenti konstruovat zároveň tak, aby měly co nejnižší hmotnost a zároveň aby byl jejich pohon co nejúčinnější. Po podlaze sportovní haly se tak dnes proháněla subtilní vozítka připomínají vesmírné moduly.

"Konstrukce jsou rok od roku složitější. Zatímco v prvních letech měly modely poháněné vrtulí většinou jednu pohonnou vrtuli, letos už mají modely i tři vrtule," dokreslila Gondíková. Větší počet modelů poháněných solární energií umožnilo i to, že škola získala peníze, za které mohla studentům pořídit relativně drahé součástky.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů