Čtvrtek, 28. března 2024

Autosalon v Šanghaji zatím velký rozmach elektromobilů nevěští

Autosalon v Šanghaji zatím velký rozmach elektromobilů nevěští

Automobilovou velmoc číslo jedna, kterou je již dva roky Čína, zatím zřejmě nečeká nějaký výrazný rozmach ekologických vozidel či aut na elektrický či hybridní pohon. Podle expozic automobilek na autosalonu v Šanghaji převládá spíše snaha uspokojit rostoucí poptávku prodejem co nejvíce vozů.

Zatímco evropské autosalony v Ženevě či Paříži kladou velký důraz na ekologii a alternativní pohony, v Šanghaji tuto iniciativu drží jen převážně zahraniční značky. Jednou z výjimek by mohla být čínská BYD, která chtěla naopak v Evropě nabízet svůj elektromobil. Kvůli předchozím aférám s plagiátorstvím některých modelů, zejména od Hondy a Toyoty, i zatím nízkou kvalitou, to však zatím není jisté. Desetinu firmy nedávnou koupil americký finančník Warren Buffett.

Autosalonu dominují renomované světové značky, které v Číně vyrábějí prostřednictvím společných podniků. Tito licenční výrobci v samostatných expozicích nebo místní výrobci nabízející mnohdy modely nápadně podobné originálům z Evropy či USA.

Prodej automobilů v Číně se v březnu meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 1,35 milionu vozů. Jeho růst tak zrychlil z únorových 2,6 procenta, stále však zaostává za loňským růstem 76 procent za první čtvrtletí, kdy poptávku stimulovala vláda. Letošní růst čínského trhu by se měl podle šéfa Škody Auto Winfrieda Vahlanda pohybovat kolem osmi až 12 procent.

Ze svých výrobních kapacit v Číně těží například právě Škoda Auto nebo mateřský Volkswagen. Volkswagen vyrábí v Číně čtvrt století a o jeho oblíbenosti svědčí, že značku VW má například většina šanghajských taxi.

Velké expozice mají v Šanghaji místní výrobci jako GAC nebo SAIC. GAC vyrábí licenčně vozy japonských automobilek Toyota, Honda nebo Fiat, SAIC zase auta koncernu VW. SAIC pak spolu s americkým GM a firmou Wulin vytvořil další značku SGMW, která dodává licenční americké vozy na čínský trh. Své zastoupení na veletrhu má i nejstarší značka FAW, která rovněž vyrábí v kooperaci mimo jiné s VW.

Další automobilka Brilliance spolupracuje s několika světovými výrobci včetně německého BMW, v jehož stánku se vůz vyráběný v Číně vystavuje. Brilliance se v minulých letech nepříliš úspěšně snažila proniknout i na český trh.

S výrazně podobnými modely jako některé renomované značky vystupují na autosalonu čínské značky Great Wall nebo JAC. Na stánku JAC je k vidění například model, který se nápadně podobá limuzíně od mercedesu E předchozí generace, jiný má zase přední chladič ne nepodobný Audi Q7 a dodávka jako by z oka vypadla Mercedesu Sprinter. Great Wall již v minulosti napadl Fiat, že okopírovala jeho model Panda. Holding je přitom jedním z největších čínských výrobců aut a na veletrhu má i jeden z nejrozlehlejších stánků.

Příští rok se největší asijská přehlídka osobních vozů přesune z Šanghaje do Pekingu.

Jan Sadílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů