Pátek, 29. března 2024

ČEZ chystá 35 dobíjecích míst

ČEZ chystá 35 dobíjecích míst

Společnost ČEZ připravuje 35 dobíjecích stanic pro elektromobily. Pro jejich výstavbu a provoz se firma spojila s 12 partnery. "Realizace dalších 20 stanic do konce roku je v jednání," uvedl generální ředitel Martin Roman. Do roku 2013 plánuje ČEZ postavit kolem 200 dobíjecích stanic.

Mezi partnery patří například společnost ECE, která zajistila výstavbu pražského obchodního centra Arkády Pankrác, obchodní řetězce Kaufland a Tesco, řetězec rychlého občerstvení McDonald's, Inter Ikea Centre Group, Praha 16-Radotín a obec Dolní Břežany.

V areálech těchto firem, nákupních centrech a obcích budou stát první nabíjecí stanice. Většina jich je v Praze, některé ale také budou v západních a východních Čechách a na střední a jižní Moravě.

U centrální budovy společnosti ČEZ v Praze bude stát také jedna rychlonabíjecí stanice pro elektromobily, která elektrické vozidlo nabije proudem za zhruba 30 minut. Ostatní stanice nabijí elektromobil za šest až osm hodin.

ČEZ v současnosti pořádá výběrové řízení na dodavatele dobíjecích stanic. Loni podnik uzavřel spolupráci s automobilkou Peugeot, která mu pronajme 65 elektromobilů. Několik těchto aut již jezdí v ulicích, do konce roku jich má být asi jedenáct.

Náklady na projekt elektromobility ČEZ nespecifikoval. Je součástí konceptu Future/E/Motion, který má pomocí vyspělých technologií přispět k ekologičtější spotřebě energie. Podle expertů se výdaje na výstavbu nabíjecích stanic pohybují v řádu desítek milionů korun.

"Cena za elektřinu při dobíjení v rámci prvních let programu bude symbolická," sdělil Roman. Podle Chmelíka elektromobil při dojezdu 100 km spotřebuje asi 12 kilowatthodin elektřiny. "Palivový náklad na 100 kilometrů bude tedy kolem 50 až 60 korun," dodal manažer útvaru čistých technologií ČEZ Tomáš Chmelík.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů